Na karnevalu v Riu se to letos zkusí i bez silikonů

Rio de Janeiro - V brazilském Riu de Janeiro začal tradiční karneval. Pětidenních oslav se podle odhadů zúčastní až pět milionů lidí, které letos čeká velká novinka: jedna z věhlasných tanečních škol vyráží do boje proti silikonovému poprsí.

K oslavám patří nejen večerní karnevalové průvody, ale i koncerty, party na populární pláži Copacabana nebo průvody gayů a leseb. Hlavní pozornost na karnevalu ale patří soutěžním vystoupením, kterých se účastní 12 škol samby. Kdo vyhraje na slavném Sambodromu, dostane svou hvězdu na tamním chodníku slávy.

Každou ze škol samby reprezentuje alegorický vůz s dvacítkou tanečnic, které se pečlivě vybírají. Náročné požadavky měla letos škola Mocidade Independente: Její tanečnice nesměly mít silikonové poprsí. „Chceme se vrátit k odkazu minulosti, královny karnevalu dříve nikdy neměly silikonová poprsí, a tak by to mělo zůstat. Mají být přirozeně krásné,“ říká tanečnice Flavia. „Chci veřejnosti ukázat, jak vypadají pravá prsa bez implantátů, protože teď už tu jiná skoro nevidíte,“ říká Paulo Menezes, umělecký ředitel školy samby Mocidade.

Většina spoře oděných krasavic si totiž k oslnění diváků pomáhá plastickými operacemi, včetně současné karnevalové královny Leticie Guimaraesové. „Taky mám silikonová prsa a lýtka a nestydím se za to. Myslím, že to ženy dělá krásnější a že se cítí lépe,“ vysvětluje. Stejné přesvědčení sdílí stále víc Brazilek. Počet plastických operací v roce 2011 překročil 1,5 milionu, což Brazílii řadí na druhé místo na světě - hned za USA. Poptávka navíc roste o 40 procent ročně.

Škola samby Mocidade se dušuje, že jejich akce nijak nemíří proti plastickým chirurgům. Jen chtějí znovu pozvednout ideál přirozené krásy. Vzrušující rej barev a těl je přitom pro Brazilky jedinou příležitostí, kdy se mohou beztrestně odhalit na veřejnosti. Jinak si svá sebedokonalejší ňadra nemohou opalovat ani na proslulé městské pláži.