Obama: Narušení svrchovanosti Ukrajiny bude Rusy„ něco stát“

Washington - Rusové demonstrují svoji sílu na Krymu a zůstává otázkou, jestli u této fáze zůstanou. Na Krym se začaly přesouvat ruské vojenské jednotky, což vyvolalo napětí i v Bílém domě. Americký prezident Barack Obama je situací hluboce znepokojen. Každé narušení svrchovanosti Ukrajiny může vážně destabilizovat tamější situaci a jakákoli vojenská intervence na Ukrajině bude podle amerického prezidenta „něco stát“.

Obama varuje před vpádem vojsk

„Jsme nyní hluboce znepokojeni zprávami o vojenských pohybech, které podniká Ruská federace na ukrajinském území. Jakékoli porušení ukrajinské suverenity a územní celistvosti způsobí hlubokou destabilizaci,“ řekl Obama v Bílém domě. Podle něj Spojené státy podpoří mezinárodní společenství s názorem, že „jakákoli vojenská intervence na Ukrajině bude něco stát“.

Šéf Bílého domu učinil mimořádné prohlášení poté, co z Krymu přišly zprávy, že Rusko do této autonomní oblasti Ukrajiny přesunuje letecky vojáky. Moskva má na Krymském poloostrově pronajatou námořní vojenskou základnu. Napětí v této oblasti, kde převládá ruské obyvatelstvo, vzrostlo poté, co v Kyjevě před týdnem padl režim promoskevsky orientovaného prezidenta Viktora Janukovyče.

Rada bezpečnosti OSN byla vyzvána v pátek večer ohledně Ukrajiny k naléhavým konzultacím, ale vzhledem k ruskému právu veta se nedal očekávat v této otázce markantní posun. Zmohla se pouze na prohlášení k zachování územní celistvosti Ukrajiny.

USA se svými západním spojenci konzultovaly varianty odpovědi na případný razantnější zásah Moskvy na Krymu, jenž by se dal kvalifikovat jako vyložená ozbrojená intervence. Kromě možného bojkotu summitu skupiny zemí G8 plánovaného na léto v nyní již bývalém dějišti zimní olympiády v Soči uvažuje například Washington o tom, že by zarazil prohloubení obchodních vztahů, o něž Moskva usiluje.

USA varují před invazí na Krym (zdroj: ČT24)

OSN situaci bedlivě sleduje

Velvyslankyně USA v OSN Samantha Powerová po mimořádném brífinku Rady bezpečnosti OSN, na kterém ukrajinský zástupce obvinil Rusko z nelegálního vysílání vojenských sil na ukrajinské území a požádal o naléhavou schůzku Rady bezpečnosti, potvrdila, že USA volají po naléhavé mezinárodní zprostředkovatelské misi.

Podle ruského velvyslance při OSN Vitalije Čurkina jsou však všechny ruské vojenské přesuny na Ukrajinu v souladu s platnými dohodami s Kyjevem o rozmísťování ruských sil v této zemi.

Na Krym, kde má Moskva pronajatou námořní základnu, se letecky přesunulo na 2 000 ruských vojáků. Napětí na území, kde převažuje ruské obyvatelstvo, se vyhrotilo poté, co na Ukrajině před týdnem padl režim promoskevsky orientovaného prezidenta Viktora Janukovyče. Ten se uchýlil do Ruska a na dnešní tiskové konferenci v Rostově na Donu prohlásil, že Moskvu nebude žádat o vojenskou intervenci ve své vlasti. Více čtěte ZDE.