Šedivý: Jde o vážnou hrozbu, případný střet by pro Ukrajinu byl katastrofální

Praha - Skutečnost, že ruský parlament Vladimíru Putinovi schválil nasazení vojsk na území cizího státu, znamená vážnou hrozbu, z níž lze vyvozovat, že se Rusové s velkou pravděpodobností skutečně pokusí Krym dostat zpátky do Ruska pomocí síly. Ve speciálu ČT24 to řekl bývalý náčelník generálního štábu české armády generál Jiří Šedivý s tím, že případný vojenský střet s ruskou armádou by byl pro Ukrajinu katastrofální. Generál je navíc přesvědčen, že proruští ozbrojenci patří k ruské armádě.

Ruská armáda je podle Šedivého výrazně lépe vyzbrojena než ukrajinská. „Ukrajinci mají necelých 200 tisíc vojáků ve zbrani, mají zbraně a techniku z doby bývalého Sovětského svazu, zbavili se de facto všech strategických zbraní,“ tvrdí generál. Na Krymu by podle něj nejspíš významnou roli hrála i černomořská flotila, proti které by bylo „ukrajinské loďstvo skutečně jenom hračkou“.

Patrně blíže neidentifikovaní ozbrojenci, kteří se pohybovali na Krymu, patří k ruské armádě: „Jejich výzbroj je výzbroj ruské armády, výbava ozbrojenců je jednotná, patří k velmi dobře ozbrojené a organizované skupině, což svědčí o tom, že nejspíš patří k ruským speciálním jednotkám,“ domnívá se Šedivý. Komentátor Ondřej Soukup tvrdí, že na Krymu se ví, kam patří ti zatím oficiálně neidentifikovaní ozbrojenci.

Moskva se pečlivě připravila, má tudíž náskok

Rusové mají detailní představu o tom, jak vypadá ukrajinská armáda, tvrdí Šedivý. „Ukrajinci mají jednu větší loď v tom daném prostoru, která je bojeschopná, jednu ponorku proti celé ruské flotile, která je rozmístěna v Sevastopolu, kde je několik ponorek, větších lodí, které mají schopnost ukrajinské síly velmi rychle zlikvidovat,“ dodává generál. S leteckými silami je to podobné. Ukrajinci se podle generála zbavili všech letadel strategického určení, ale právě ty mají Rusové k dispozici, včetně vysokorychlostních stíhaček. Případný střet by znamenal prolití spousty krve a nevedlo by to ke kýženému výsledku, řekl Šedivý.

Rusové mají navíc náskok, již učinili přípravné kroky. „Nyní je jasné, že ti ozbrojenci, co například obsadili krymské letiště, nejsou jen tak nějací lidé, kteří se dostali ke zbraním, ale jsou to ozbrojenci ruské armády,“ tvrdí Šedivý. Naopak Ukrajinci ještě neučinili nic, první akcí je Kličkova výzva k mobilizaci ukrajinské armády, navíc ukrajinské ozbrojené síly trpí nedostatkem financí.

K vojenským silám, které již Rusko má na území Krymu by dle Šedivého nejspíš Rusové dopravili dalších několik brigád, a to prostřednictvím vzdušného mostu – proto došlo k obsazení letiště, přímo na místa, odkud by mohly zaútočit ukrajinské síly. Generál Šedivý dodal, že do akce by se samozřejmě zapojila černomořská flotila, která by zablokovala celý ten prostor, aby znemožnila Ukrajině využít námořní síly, byť jsou omezené. Rusové jsou, jak tvrdí Šedivý, schopni na Krym dostat 30 až 40 tisíc vojáků, což by podle něj stačilo k tomu, aby v první fázi Krym ovládli a začali budovat obranu proti ukrajinským silám.

Na zprávy z Krymu reaguje celý svět. Německá kancléřka Angela Merkelová je znepokojená, podobně se v pátek vyjádřil i americký prezident Barack Obama. Všichni neustále upozorňují, že každé narušení svrchovanosti této země může vážně destabilizovat tamější situaci. Unijní ministryně zahraničí Catherine Ashtonová vyzvala Rusko, aby nevysílalo své vojáky na Ukrajinu. Moskva má situaci řešit mírovou cestou. Generální tajemník NATO Andres Fogh Rasmussen prohlásil, že Rusko musí respektovat suverenitu Ukrajiny.

Web ČT24 k situaci na Ukrajině: