Ukrajinská mobilizace vázne

Kyjev – Ukrajinské armádě mají pomoct k naplnění stavů jednotek po vyhlášení mobilizace sociální sítě. Nové ukrajinské vedení vyhlásilo bojovou pohotovost v sobotu. Podle některých ukrajinských médií ale armáda nevyhlásila všeobecnou mobilizaci, pouze doplnění stavů jednotek na úroveň plné pohotovosti.

Podle zpráv některých ruských médií doplňování jednotek zálohami vázne. V neděli se mobilizační rozkaz podařilo dopravit jen asi deseti procentům povolaných vojáků v záloze, uvedla ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na informovaný zdroj z ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany. Velení armády průběh mobilizace nijak nekomentovalo.

Maďarské ministerstvo zahraničí dnes popřelo informace některých novinářů o tom, že přes hranice se z Ukrajiny do Maďarska uchylují tisíce ukrajinských Maďarů z obavy před narukováním do armády. Maďarské ministerstvo nicméně vytvořilo operativní štáb, který má připravit řešení pro případ masového přílivu uprchlíků z Ukrajiny.

Dění na Ukrajině na webu čt24.cz:

Rusko dokončuje okupaci Krymu
Západ odsuzuje ruskou agresi
Hrozí Rusku sankce?
Trhy se kvůli dění na Ukrajině propadají
Summit G8 v Soči nebude

Ukrajinská armáda
Zdroj: ISIFA/Getty Images/Sean Gallup

Pomůže Západ? Hlavním úkolem je zastavit postup Ruska

V ukrajinských i zahraničních médiích se mezitím objevují úvahy o možném rozsahu západní pomoci v případném větším konfliktu s Ruskem. Ukrajina není členem NATO, ale účastní se řady aliančních programů a je členem společné konzultativní komise. Její naléhavé svolání lze podle zdrojů NATO očekávat v příštích dnech.

Podle mínění západních expertů je nereálné počítat s tím, že by Západ ve prospěch Ukrajiny důrazněji zasáhl. „Realisticky musíme přiznat, že Krym je v ruských rukách. Teď jde o to zabránit Rusku, aby převzalo celý ruskojazyčný východ Ukrajiny,“ řekl agentuře Reuters informovaný západní diplomat.

Během rusko-gruzínské války v roce 2008 Spojené státy vyslaly do Černého moře své válečné lodi. I nyní v oblasti operují dvě z nich - výsadková loď Mount Whitney a křižník Taylor. Pentagon je do oblasti vyslal v únoru jako bezpečnostní podporu zimní olympiádě v Soči. Jejich přesun k ukrajinským břehům by ale podle expertů mohl být vykládán jako protiruská provokace. Křižník Taylor navíc v polovině února havaroval, když u tureckých břehů najel na mělčinu.

Vydáno pod