Janukovyč požádal Putina o vojenský zásah na Ukrajině

Moskva/New York/Sevastopol - Podle ruského velvyslance při OSN Vitalije Čurkina požádal svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dopisem ruského prezidenta Vladimira Putina, aby proti Ukrajině použil vojenskou sílu. Předseda ruské Státní dumy Sergej Naryškin přitom ještě během dne prohlásil, že zásah ruské armády na Ukrajině není v tuto chvíli nutný, a Janukovyč na pátečním brífinku tvrdil, že o ruskou intervenci žádat nebude. Ruští vojáci mezitím dnes večer obsadili trajektový terminál na ukrajinské straně Kerčského průlivu, který Krym dělí od Ruska. Na poloostrov obsazený ruskými silami proudí další vojenské posily.

„Pod vlivem západních zemí dochází k otevřeným teroristickým a násilným akcím,“ citoval Čurkin z Janukovyčova dopisu Putinovi. „Lidé jsou pronásledováni z důvodů jazykových i politických. Obracím se proto na ruského prezidenta pana Putina s žádostí, aby použil ozbrojených sil Ruské federace pro nastolení legitimity, míru, práva, pořádku a stability a aby ochránil ukrajinský lid,“ píše Janukovyč. Čurkin předložil kopii jeho dopisu členům Rady bezpečnosti OSN na jejím zasedání. Dodal, že to, co se na Krymu nyní děje, je v plné shodě s ruským právem.

Kopie Janukovyčova dopisu s žádostí o vojenský zásah na Ukrajině
Zdroj: ČTK/AP/Bebeto Matthews

Janukovyč ještě v pátek na tiskové konferenci v jihoruském Rostově na Donu prohlásil, že ruská vojenská intervence ukrajinskou krizi nevyřeší a že o ni nebude žádat.

BBC poznamenává, že Janukovyčův údajný dopis prezentovaný Čurkinem nese datum 1. března, neznámí ozbrojenci - s největší pravděpodobností šlo o ruské vojáky - začali obsazovat strategická místa na Krymu už 27. února.

Ukrajinská vláda tvrdí, že Moskva počet vojáků na základně, kterých je podle starších údajů až 26 tisíc, posílila o dalších několik tisíc. Podle ukrajinského zástupce při OSN Jurije Sergejeva rozmístilo Rusko na Krymu 16 000 nových vojáků. 

Rusko obsadilo terminál na ukrajinské straně Kerčského průlivu

Trajektový terminál v Kerči, který slouží jako hraniční přechod mezi Ukrajinou a Ruskem, obléhali ruští vojáci několik dní. Teprve nyní však ovládli i stanici pohraniční stráže. Ta v pondělí oznámila, že na ukrajinský Krym se po obsazení stanice trajektem přeplavily z Ruska tři nákladní vozy s vojáky.

Jednotky ruské černomořské flotily už ovládly prakticky všechny strategické pozice na Krymu. Moskva vysvětluje okupaci poloostrova ochranou svých občanů a tamního většinového ruskojazyčného obyvatelstva před údajně hrozícími útoky ukrajinských ultranacionalistů. Děje se tak prý i na žádost autonomní krymské vlády: Krymský premiér Sergej Aksjonov v sobotu oznámil, že zaslal Putinovi dopis s žádostí o pomoc. Americká vyslankyně při OSN Samantha Powerová nicméně prohlásila, že neexistují důkazy, že by etnickým Rusům na Ukrajině hrozilo jakékoliv nebezpečí.

V noci na pondělí ruské jednotky dokončily obsazení ukrajinské posádky v zálivu Balaklava u Sevastopolu. Pod kontrolou okupačních jednotek je i sevastopolské mezinárodní letiště Belbek. Ve městě Bachčisaraj místní posádku ohrožují neoznačené obrněné transportéry a početná skupina ozbrojenců. Ruské ministerstvo obrany nicméně kategoricky popřelo zprávy, že ruská černomořská flotila dala ukrajinským vojákům na Krymu ultimátum, aby se do úterního rána vzdali, jinak budou čelit útoku.

Černomořská flotila
Zdroj: Pavlishak Alexei/ČTK/ITAR-TASS

Zabraňte tomu, aby Ukrajina přišla o Krym, vyzývá svět Tymošenková

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková v rozhovoru pro CNN vyzvala svět, aby všemi silami zabránil tomu, aby Ukrajina přišla o Krym. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk prohlásil, že Ukrajina se Krymu nikdy nevzdá. „Nebyl a není sebemenší důvod k použití síly proti mírumilovným občanům. (…) Uvědomujeme si, že Ruská federace má své zájmy, ale vzkazujeme Rusku, že nemá právo hájit své zájmy narušováním těch našich,“ zdůraznil Jaceňuk. „Krym je ukrajinské území. I přes přítomnost ruských vojsk, i přes to, že ruská armáda podporuje nelegitimní vládu, s tímhle problémem se popereme. Každý pokus Ruska zmocnit se Krymu bude neúspěšný. Dejte nám víc času,“ prohlásil ukrajinský premiér.

Rusko podle Obamy zásahem na Ukrajině porušilo mezinárodní právo 

Rusko podle amerického prezidenta Baracka Obamy porušilo vojenským zásahem na Ukrajině mezinárodní právo, za což mu nyní hrozí od USA ekonomické a diplomatické sankce. „Postupem času to bude pro Rusko drahá věc. Nyní je čas, aby (Rusové) zvážili, zda mohou své zájmy hájit diplomatickou cestou, a ne silou,“ řekl Obama před jednáním s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Podle šéfa Bílého domu ruský prezident Vladimir Putin nyní musí umožnit mezinárodním zprostředkovatelům, aby připravili dohodu přijatelnou pro všechny Ukrajince.

Obama americké obavy z ruského vojenského postupu na Krymu sdělil ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi již během 90minutového telefonického rozhovoru, který se uskutečnil v noci na neděli. Zároveň Putina vyzval, aby vojáky stáhl zpět na ruskou základnu na Krymu. Putin nicméně trvá na tom, že si Rusko vyhrazuje právo bránit své zájmy a zájmy rusky mluvících obyvatel v případě násilí na východě Ukrajiny či na Krymu.