Pistorius dnes psychicky neunesl výslech svědkyně

Pretoria – Známý jihoafrický handicapovaný atlet Oscar Pistorius se dnes během druhého dne procesu v Pretorii při výslechu klíčové svědkyně zhroutil. Šestinásobný paralympijský vítěz, který loni v únoru zastřelil svou přítelkyni Reevu Steenkampovou, trvá na své nevině a nadále tvrdí, že šlo o omyl. Soud potrvá do 23. března, sportovci hrozí až doživotí. Líčení bude pokračovat ve středu od 8:30.

Klíčovou svědkyní dnes u soudu v Pretorii byla sousedka Michelle Burgerová. I když bydlí téměř 200 metrů od atletova domu, vypověděla, že slyšela hrozné výkřiky Steenkampové, prosby o pomoc a pak i střelbu. Při křížovém výslechu sousedky se Pistorius zhroutil a na lavici obžalovaných si zacpával uši. Slzy pak neudržela pod tlakem situace ani svědkyně.

Burgerová prý slyšela ženský křik před střelbou, ale i po ní. To Pistoriusův obhájce s pomocí stanoviska expertů napadl. Po střelbě podle obhajoby křičel zoufalstvím vysokým hlasem sám atlet, když zjistil, že omylem mohl zastřelit Reevu. „Po střelbě do hlavy měla (Steenkampová) závažně poškozený mozek, takže je vyloučené, že by mohla křičet,“ řekl obhájce Barry Roux.

Atlet s podkolení amputací na obou nohou zastřelil svoji přítelkyni loni na den svatého Valentýna. Vinu ve všech bodech obžaloby odmítl již při pondělním zahájení procesu. Steenkampovou si údajně v noci spletl se zlodějem a ze strachu několikrát vystřelil přes zavřené dveře na toaletu. Obžaloba se Pistoriusovi snaží dokázat, že šlo o úkladnou vraždu.

Další sousedka Estelle Van Der Merweová dnes vypověděla, že asi v jednu hodinu ráno slyšela hádku. Pak se jí podařilo usnout, kolem třetí hodiny ji ale probudily výstřely. Ty dnes u soudu potvrdil i manžel Burgerové Charl Johnson; uvedl také, že slyšel ženský křik, který po výstřelech utichl, a následně i mužské volání o pomoc.

Jednání bylo soudkyní na chvíli přerušeno ve chvíli, kdy se fotografie svědkyně Burgerové objevila v místní televizi - navzdory zákazu o zveřejňování svědků v tomto ostře sledovaném případu bez jejich souhlasu. „Varuji média, že pokud nebudou dodržovat stanovené podmínky, tak s nimi nebudu jednat v rukavičkách,“ řekla soudkyně Thokozile Masipaová.

Vydáno pod