Ruská technika na Krymu? Podvod a provokace, tvrdí ruský ministr

Kyjev - Obrázky vojenské techniky s ruskými znaky a registračními značkami, které se objevily v médiích, jsou podvrh. Prohlásil to ruský ministr obrany Sergej Šojgu s tím, že „je to pochopitelně provokace“. Nemá prý ponětí, jak neoznačení ozbrojenci těžkou ruskou výzbroj získali.

Ruský ministr obrany neví, kde lidí operující kolem ukrajinských vojenských objektů na Krymu přišli k ruské výzbroji. Podle snímků zveřejněných v médiích a na sociálních sítích mají k dispozici ruské obrněné transportéry Tygr a Rys.

„Lidé v uniformách bez označení, kteří se pohybují na Krymu, žádný vztah k ruské armádě nemají,“ řekl. „Je to absolutní nesmysl.“

Přítomnost ruských vojsk mimo sevastopolskou základnu popřel už v úterý ruský prezident Vladimir Putin, podle něj na Krymu operují „ozbrojené síly sebeobrany“ (více čtěte zde). Dnes to v Madridu znovu vyvracel i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle něj neopustila ruská vojska na Krymu kasárna. Na místě podle Lavrova působí „síly sebeobrany“, kterým nemůže Moskva nic přikazovat.

Podle ukrajinských i některých ruských zdrojů ale neoznačení muži blokující ukrajinské vojenské objekty mají ruskou výzbroj, ruské uniformy bez distinkcí a prokazatelně i ruský výcvik.

Šedivý: Na Krymu jsou regulérně vybavení vojáci (zdroj: ČT24)

Šedivý: Jsou to vojáci speciálních jednotek

K domněnce, že jde o vojáky ruské armády, se přiklání i bývalý náčelník Generálního štábu ČR Jiří Šedivý: "Moskva jim asi přímo pokyny nevydává, je tam vytvořená nějaká fiktivní organizační struktura. Ale de facto ty pokyny velmi pravděpodobně pocházejí z Moskvy. Ovšem dokud někdo z těch vojáků nebo velitelů otevřeně neřekne 'Já jsem ruský voják a tady mám konkrétní důkaz', bude velmi obtížné dokázat, že to jsou ruští vojáci. I když to je veřejné tajemství."

Podle ukrajinských i některých ruských zdrojů ale neoznačení muži blokující ukrajinské vojenské objekty mají ruskou výzbroj, ruské uniformy bez distinkcí a prokazatelně i ruský výcvik.

Jiří Šedivý:

„Jsou to regulérně vybavení vojáci, žádná domobrana. Jenom ten způsob držení zbraní – je evidentní, že jsou připraveni ty zbraně používat. Těžko by mohla mít domobrana v takovém množství uniformy a kevlarové helmy.“

„Vidíme neoznačené vojáky, kteří mají samopaly, kulomety i granátomety a působí jako příslušníci ozbrojených složek. To, že nemají na uniformách žádné označení, patrně nic neznamená. Ale musím potvrdit, že jsme viděli několik vojenských vozidel převážejících tyto neoznačené ozbrojené muže, a přitom měly ruské poznávací značky. Těžko v tuto chvíli říct, zda jsou to opravdu řadoví příslušníci ruské armády, zda jsou z Černomořské flotily nebo odjinud. Ale bylo by velmi smělé tvrdit, že jsou to jen obyčejní lidé z hlídek sebeobrany. Jsou to perfektně vycvičení zorganizovaní muži se zbraněmi. Přikláním se spíše k názoru, že to jsou příslušníci regulérní armády,“ popsal situaci zpravodaj ČT Miroslav Karas. Ozbrojenci se podle něj nechtějí bavit se zahraničními novináři, kontakt navazují jen s místními obyvateli: „Nechávají se fotit s mladými lidmi, nechávají si přinášet květiny a provolávat slávu.“ 
O situaci na Krymu očima Miroslava Karase čtěte zde.