Sobotka pozval Poláky na společné zasedání vlád

Varšava - Premiér Bohuslav Sobotka při své dnešní návštěvě Polska navrhl svému protějšku Donaldovi Tuskovi, aby česká a polská vláda uspořádaly společné zasedání. Konat by se mělo v Česku ještě letos po podzimních komunálních volbách. Premiéři se dále shodli, že narušování suverenity Ukrajiny ruskými jednotkami je nepřijatelné. Společné stanovisko sdělí i na čtvrtečním mimořádném summitu EU.

Bohuslav Sobotka uvedl, že se s Tuskem dohodl na vzájemných konzultacích vlád obou zemí. Polští ministři by do ČR měli zavítat po komunálních volbách, které se v Česku uskuteční na podzim.

Část jednání premiéři Česka a Polska věnovali ukrajinské krizi. Tusk ocenil, že se země visegrádské čtyřky snaží hovořit jedním hlasem. Společně se Sobotkou prý dnes dohodli stanovisko pro čtvrteční mimořádný summit EU. Tusk doufá, že se Unie na postoji shodne a vyjádří nesouhlas s porušováním územní celistvosti Ukrajiny, především na Krymském poloostrově.

Sobotka dodal, že země budou požadovat taková řešení, aby k porušování celistvosti nedocházelo. „Jsem přesvědčen o tom, že ten diplomatický tlak musí být extrémně silný, musí být razantní a musí být také jednotný,“ řekl následně českým novinářům. Reakce podle něj ale nemá být hysterická.

Polsko i Česko považují narušování suverenity Ukrajiny za nepřijatelné (zdroj: ČT24)

Premiér ocenil sebeupálení Ryszarda Siwiece

Svou jednodenní návštěvu sousedů Sobotka zahájil vzpomínkou u památníku Ryszarda Siwiece, který se v roce 1968 upálil na protest proti tehdejší okupaci Československa. „Myslím si, že to byl nesmírně statečný čin, který nepochybně souvisel s hodnotami, které pan Siwiec během svého života vyznával a ztělesňoval,“ prohlásil premiér.

„Já myslím, že je strašně důležité a zajímavé pro Čechy uvědomit si, že Ryszard Siwiec byl vlastně prvním, kdo reagoval sebeupálením na invazi vojsk varšavské smlouvy do tehdejšího Československa,“ podotkl také.

Kvůli obsazení ukrajinského Krymu ruskými vojáky se v posledních dnech objevují srovnání tamní situace s okupací Československa v roce 1968. Sobotka ale dnes podotkl, že se jeho dnešní návštěva Siwiecova památníku primárně týká česko-polských vztahů, nikoliv aktuální situace na Ukrajině.

Kdo byl Ryszard Siwiec?

Filozof a protifašistický bojovník Siwiec se rozhodl proti okupaci Československa veřejně protestovat a 8. září 1968 se upálil při dožínkové slavnosti na varšavském Stadionu desetiletí, u kterého je dnes jeho památník.

Slavnosti dožínek byly zrovna v plném proudu, když se postavil u hlavní tribuny, polil benzinem a zapálil se před očima hlavních představitelů tehdejšího komunistického Polska. Jeho křik ale zanikl a cenzoři vyloučili z tisku jakoukoliv zmínku o incidentu. Devětapadesátiletý Siwiec zemřel na následky těžkých popálenin čtyři dny po svém činu.

I v Československu se kvůli sovětské okupaci k podobnému zoufalému činu odhodlal v lednu 1969 dvacetiletý student historie Jan Palach, krátce po něm i osmnáctiletý středoškolák Jan Zajíc. O příběhu polské „živé pochodně“ čtěte více zde.

Sebeupálení Ryszarda Siwiece
Zdroj: Leszek Łożyński/ČTK/PAP