Mediální obraz je třeba mít pod kontrolou, míní Rusko

Moskva - Moderátorku ruského televizního kanálu Russia Today (RT) Abby Martinovou, která se v živém vysílání kriticky vyjádřila k ruskému vojenskému zásahu na Ukrajině, chce Kremlem financovaná televize poslat na Krym, aby lépe porozuměla tamní situaci. To neznámou prorusky smýšlející „herečku“ na Krym nikdo posílat nemusí, objevuje se totiž ve videích snad ze všech ukrajinských měst, kde propukly velké protesty. Kdo to je, nikdo neví, představila se už v roli matky vojáka, protestující v Charkově, nebo odpůrkyně demonstrantů na Majdanu.

Z odpůrkyně kyjevských protestů Oděsankou, Sevastopolankou i matkou vojáka

„Herečku“ mnoha tváří objevila polská televize TVN24.pl v ženě, která se poprvé objevila na obrazovce jako odpůrkyně protestů na Majdanu. Později se z Kyjevanky stala nespokojená obyvatelka Oděsy a Sevastopole, když začaly protesty v Charkově, objevila se jako rozhořčená proruská protestující v tomto městě. Nemění ale jen města původu, z protestující se stala matkou ruského vojáka působícího na Krymu.

Její role jsou pečlivě vybírány, jedno ale mají společné: vždy se vyjadřuje na podporu Viktora Janukovyče a ruských zásahů na Ukrajině. Identita tajemné herečky není známá, internetoví uživatelé si ji ale oblíbili a už jí přisoudili i virtuálního Oscara. Ve všech svých rolích je totiž velice přesvědčivá.

Moderátorka RT odsoudila okupaci Krymu, televize ji tam teď chce poslat

Moderátorka ruské televize Martinová šokovala většinu prorusky smýšlejících diváků prohlášením, že Rusko udělalo vysláním vojáků na Krym chybu. „Že pracuji pro Russia Today neznamená, že nejsem nezávislá. Nemohu dost silně vyjádřit, jak moc jsem proti vojenskému zásahu proti suverénnímu národu. Nebudu tu sedět a omlouvat vojenskou agresi,“ řekla Martinová v živém vysílání. O práci ale nepřišla, byť zdvořile odmítla nabídku vedení RT informovat přímo z Krymu.

Její washingtonská kolegyně šla ještě dál: kvůli údajné manipulaci s fakty se dokonce rozhodla stanici RT opustit a výpověď oznámila v přímém přenosu. „Jsem hrdá Američanka a věřím v šíření pravdy. A proto po těchto zprávách podám výpověď,“ prohlásla Liz Wahlová. „RT není o pravdě. Propaguje Putinovu agendu a z první ruky můžu říct, že se snaží pošpinit Ameriku,“ řekla Wahlová, která pro televizi Russia Today pracovala dva a půl roku.

ČT24.cz o ukrajinsko-ruské roztržce

Vydáno pod