Riga povolila pochod za lotyšské veterány ze zbraní SS

Riga – Lotyšská metropole souhlasila s uspořádáním tradičního pochodu na oslavu Lotyšů, kteří sloužili v jednotkách zbraní SS a spolu s nacisty bojovali proti Rudé armádě. Průvod se koná pravidelně 16. března na národní den legionářů a letos souběžně s ním proběhne také protifašistická demonstrace.

Pochody legionářů se v Lotyšsku konají od roku 1990. V minulosti je provázely i rvačky s protestujícími antifašisty a zásahy policie s desítkami zatčených. V prvních letech po znovunabytí nezávislosti šlo o oficiální svátek, než byl pod tlakem z Ruska a Západu vyškrtnut z kalendáře. I tak ale mnoho Lotyšů tento den vnímá jako příležitost připomenout si padlé z lotyšských jednotek SS.

Rusové často označují březnový pochod za oslavu fašismu a spolu s protifašistickými aktivisty upozorňují, že v okolí Rigy bylo za války postříleno na 25 000 Židů. Podle přívrženců legionářů ale byly lotyšské divize SS vytvořeny až v roce 1943, kdy už byla vyhlazena většina předválečné židovské komunity (asi 80 000 Židů). Považují to za důkaz, že tyto jednotky se na holokaustu nepodílely, jak tvrdí jejich odpůrci.

Lotyšsko získalo nezávislost na Rusku po první světové válce, ale v roce 1940 zemi obsadila sovětská vojska a po německém útoku na Sovětský svaz následovala nacistická okupace. Po boku Němců či naopak Sovětů válčilo asi čtvrtmilionu Lotyšů, z nichž okolo 150 000 padlo.

Pieta za lotyšské veterány ze zbraní SS
Zdroj: ČTK/AP/Roman Koksarov
Vydáno pod