Kde je Janukovyč? Po infarktu, nebo mrtvý, ozývá se z médií

Moskva - Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč údajně leží na moskevské klinice s podezřením na infarkt, uvádějí ruská média. Zdroje ukrajinské agentury Unian dokonce hovoří o tom, že je bývalý prezident mrtvý. Ruský bulvár už ho přitom pohřbil před několika dny. Na veřejnosti byl Janukovyč naposled spatřen poslední únorový den při tiskové konferenci v Rostově. Zdravotní stav exprezidenta je žhavým tématem i na ukrajinských a ruských sociálních sítích.

Janukovyč byl hospitalizován na jedné z moskevských klinik s podezřením na infarkt. Alespoň to tvrdí zdroje listu Moskovskij komsomolec. Janukovyčův stav je podle moskevského listu těžký, vedení kliniky se ale k informacím o jeho zdraví odmítá vyjádřit.

O údajné smrti ukrajinského exprezidenta se v uplynulých dnech nemluví poprvé. Tweet s informací, že politik v noci na úterý podlehl infarktu, uveřejnil jeden z nejstarších zpravodajských serverů na Ukrajině - lb.ua.

Zpráva se začala rychle šířit v médiích i mezi oficiálními představiteli. Později se však ukázalo, že je Janukovyč zřejmě živ a zdráv. Spekulace popíral na úterní tiskové konferenci sám ruský prezident Vladimir Putin nebo poslanci ruské Státní dumy. Ti Janukovyčovy odpůrce obvinili z mediální války.

Bývalý ukrajinský prezident po krvavých událostech na kyjevském náměstí Nezávislosti uprchl na Krym a odtud do ruského Rostova na Donu. Putin v úterý tvrdil, že s bývalým prezidentem o víkendu hovořil. Politicky ovšem svého bývalého spojence odepsal. Podle Putina už Janukovyč v ukrajinské politice nemá žádnou budoucnost.

Na posledním Janukovyčově brífinku zazněla ostrá slova

Na veřejnosti byl Janukovyč naposled spatřen poslední únorový den při tiskové konferenci v Rostově. „Jsem odhodlán i nadále bojovat za budoucnost Ukrajiny proti těm, kteří používají strach a teror a snaží se zmocnit Ukrajiny,“ prohlásil exprezident. Kyjev podle něj zaplavili neonacističtí a fašističtí ozbrojenci, kteří ničili veřejné budovy i chrámy a napadali obyčejné občany.

O Janukovyčově osudu po tiskové konferenci prý nic nevědí ani lidé z jeho nejbližšího okolí.

Ukrajina požádala o vydání Janukovyče
Zdroj: Rob Stothard/ISIFA/Getty Images

Exprezident je stíhán za podíl na „masových vraždách“

Ukrajinská justice podezřívá bývalého prezidenta ze zodpovědnosti za smrt téměř stovky demonstrantů na Majdanu. Rusko už oficiálně požádala o jeho vydání. Žádost o vydání mezinárodního zatykače dostal od ukrajinských úřadů Interpol.

Nové nejasnosti kolem osudu Viktora Janukovyče (zdroj: ČT24)