Vůdce ukrajinských pravicových radikálů chce být prezidentem

Kyjev - Předčasných prezidentských voleb, které proběhnou na Ukrajině 25. května, se chce účastnit i vůdce pravicových radikálů Dmytro Jaroš. Mocenská výměna v Kyjevě podle něj neskončila, boj nyní přechází do „politické fáze“. Už dříve oznámil kandidaturu předák strany UDAR Vitalij Kličko. Právě Kličkovi měla oznámit ukrajinská expremiérka Julija Tymošenková, že se voleb také zúčastní. Svržený prezident Viktor Janukovyč znovu kandidovat nebude.

Jaroš při únorových krvavých incidentech v centru Kyjeva velel oddílům krajně nacionalistického hnutí Pravý sektor, které během nepokojů plnilo úlohu ochranky tvrdého jádra demonstrantů. Ruská generální prokuratura ho obvinila z přípravy teroristických útoků na ruském území. Moskva v pondělí oficiálně požádala o Jarošovo vydání a vydala na něj mezinárodní zatykač. Ukrajinská justice ale ve středu žádost zamítla.

Jarošův zástupce Andrij Tarasenko agentuře UNN sdělil, že Pravý sektor připravuje sjezd, aby rozhodl o svých budoucích politických akcích. Hnutí chce vyslat kandidáta do boje o kyjevskou radnici i do prezidentských voleb. „O funkci hlavy státu se bude ucházet Jaroš,“ řekl Tarasenko.

Jaroš prý žádal o podporu Umarova

Minulý víkend se na ruské sociální síti Vkontaktě objevila Jarošova výzva adresovaná vůdci severokavkazských teroristů Doku Umarovovi, aby podpořil ukrajinský boj proti Rusku. Mluvčí Pravého sektoru Arťom Skoropadskyj ale popřel, že by hnutí oslovilo přímo Umarova. Jarošova výzva pak ze stránek zmizela.

V prezidentských volbách zřejmě změří síly Tymošenková a Kličko. Ten se předvolebního boje nebojí. „Nevidím v tom nic špatného, ale bude to vypadat velmi divně, když si opoziční síly budou konkurovat. Ale doufám, že pokud k této konkurenci dojde, bude čestná, průzračná a podle současných evropských zásad,“ poznamenal k tomu Kličko.

Tymošenková nedávno předčasně opustila vězení, v němž si odpykávala sedmiletý trest za údajné překročení pravomocí ve funkci předsedkyně vlády. Při té příležitosti dala najevo, že by v prezidentských volbách chtěla kandidovat. Její advokát Serhij Vlasenko ale později tvrdil, že se dosud nerozhodla.