Soud s Pistoriusem, den pátý: Bez zbraně nedal atlet ani ránu

Pretoria – Oscar Pistorius u sebe měl vždycky zbraň. V noci ji měl položenou vedle svých protéz, a když v noci uslyšel podivný zvuk, ihned se jí chopil. V pátý den soudu v Pretorii to vypověděla bývalá přítelkyně 27letého jihoafrického handicapovaného atleta Samantha Taylorová. Šestinásobný paralympijský vítěz loni v únoru zastřelil svou přítelkyni Reevu Steenkampovou, trvá ale na své nevině a tvrdí, že šlo o nešťastnou náhodu.

Taylorová dnes u soudu popsala další incident, jehož byla svědkem. Poté, co Pistoriuse zastavila policejní hlídka, střílel z otevřeného střešního okna vozu na semafor a mohl se při tom potrhat smíchy. Taylorová dodala, že snadno podléhal záchvatům vzteku. Když popisovala dva rozchody s ním, zhroutila se. Samanthu Pistorius opustil právě kvůli Reevě a lze předpokládat, že obhajoba bude argumentovat zhrzeností bývalé milenky.

Dnes ráno svědčil u soudu znovu radiolog Johan Stipp, Pistoriusův soused. Byl na místě činu jako jeden z prvních a našel Pistoriuse, jak sedí na zemi a drží zkrvavenou Reevu v náručí. Právě Stipp se ji jako první pokusil oživit, žena ale měla prostřelenou hlavu; když zkoušel činnost srdce, puls nenahmatal. „Oscar plakal a prosil Boha, aby ji nechal žít. Říkal, že vymění svůj život za její,“ vypověděl již ve čtvrtek Stipp.

Oscar Pistorius zastřelil Reevu Steenkampovou loni 14. února, když po ní vystřelil skrz dveře, zatímco byla na toaletě. Atlet tvrdí, že si ji v noci spletl se zlodějem a ze strachu několikrát vystřelil přes zavřené dveře na toaletu. Obžaloba se Pistoriusovi snaží dokázat, že šlo o úkladnou vraždu. Vedle toho je Pistorius obžalován také z nedovoleného ozbrojování.

Dnes vypovídal u soudu i Pieter Baba, ostraha u Silverwoods Estate. Mimo jiné řekl, že hodinu předtím, než se ozvaly výstřely, míjel během obchůzky Pistoriusovu vilu a vše se zdálo být v pořádku - k žádné hádce se neschylovalo. Když se pak ozvaly výstřely, atletovi zavolal, ten mu ale rozrušeným hlasem sdělil, že je vše v pořádku.

Pátý den soudu s Pistoriusem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod