Třetí největší zločin. Řím otevřel muzeum environmentální kriminality

Řím - První evropské muzeum environmentální kriminality bylo otevřeno v Římě. Má upozornit na klíčové zločiny proti životnímu prostředí, včetně nelegálního obchodu se zvířaty a rostlinami. Muzeum vystavuje předměty chráněné mezinárodními dohodami, které policie zabavila nelegálním překupníkům: krunýře, slonovinu, korály a další.

Muzeum environmentální kriminality vystavuje mnoho předmětů, které policie zabavila překupníkům, mimo jiné želví krunýře, zvířecí kůže, kly, paroží, korály a další objekty chráněné mezinárodními dohodami. Cílí na klíčové trestné činy v oblasti životního prostředí, například nelegální obchod s volně žijícími živočichy a rostlinami nebo znečištění.

Zvířata, zbraně, drogy

„Když vidíte sloní kly, leopardí kůže nebo rohy nosorožce, stáváte se svědky třetího největšího organizovaného zločinu. Nad pytláctvím převládá jen obchod se zbraněmi a drogami,“ uvedl ředitel muzea Federico Coccia: „Přínosné to bude především pro děti. Až vyrostou, tak třeba nebudou chtít kabát z pravé kůže a pytláctví vymizí.“

Expozice se rozkládá na 400 metrech čtverečních, je tvořena informačními panely (které jsou kromě italštiny také v angličtině) nebo projekcemi, které se zaměřují na nejohroženější druhy planety. Součástí výstavy jsou i živá zvířata, třeba tropické želvy nebo hrdličky.

Zvláštní část je věnována výzkumným technikám využívaným pro odhalování zločinů na životním prostředí, od pojízdných laboratoří přes nástroje k určování ohniska požáru po metody pátrání po ohrožených druzích ve spolupráci s mezinárodními organizacemi. Muzeum vzniklo z podnětu italského ministerstva zemědělství a lesnictví.

Podívejte se také na stránky muzea.