Na Krymu to vře, střelba zasáhla letoun ukrajinských pohraničníků

Kyjev - Letadlo ukrajinských pohraničníků začalo hořet poté, co ho nad hranicí s Krymem zasáhla střelba. Členové posádky vyvázli bez zranění. Neznámí ozbrojenci už předtím ostřelovali v krymském Simferopolu automobil kyjevských aktivistů. Ti se pokusili proniknout do sídla místní vojenské správy obsazeného ruskými vojáky. Na místní letiště navíc zamířil ruský konvoj s desítkami vojenských nákladních vozidel převážejících ozbrojené vojáky. Varovné výstřely použili ozbrojenci podle agentury AP na pozorovatele mise OBSE. Opět jim tak zabránili dostat se na Krym. Polsko už oznámilo, že kvůli neutichajícím nepokojům evakuuje svůj konzulát na Krymu.

SOUHRN DNE

  • Nad hranicí s Krymem zasáhla střelba letadlo ukrajinských pohraničníků.
  • Neznámí ozbrojenci v krymském Simferopolu ostřelovali automobil kyjevských aktivistů, kteří se pokusili proniknout do sídla místní vojenské správy obsazeného ruskými vojáky.
  • Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se už potřetí neúspěšně pokusili dostat na Krym. Ozbrojenci je zahnali varovnými výstřely.
  • Agentura AP informovala, že ruský vojenský konvoj mířící na krymskou leteckou základnu Gvardějskoje, na níž vlaje ruská vlajka, zaregistrovala asi 40 kilometrů západně od města Feodosija.
  • Kvůli pokračujícím nepokojům zavřelo Polsko konzulát v Sevastopolu a evakuovalo jeho zaměstnance. Množí se i útoky na zahraniční novináře.
  • Proti přítomnosti ruských vojsk na Krymu vpodvečer demonstrovaly stovky lidí ve čtyřech českých městech.

Neozbrojený stroj ukrajinské pohraniční stráže letící v rámci pozorovatelské mise ve výšce asi jednoho kilometru se po střelbě ocitl v plamenech. Útočníky prý byli neznámí ozbrojenci. Letoun byl rakouské značky Diamond.

Padesátičlenná mise OBSE, v níž jsou dva Češi, se o proniknutí na Krym bezúspěšně pokusila už potřetí. Mandát inspektorům vyprší v úterý. Při pokusu pozorovatelů o vjezd na Krym se podle reportéra agentury AP ozvaly varovné výstřely ozbrojenců blokujících silnici na jih. Členové mise vyvázli z incidentu bez zranění. Pozorovatelé se nyní vrátili do Chersonu, aby naplánovali další kroky.

Ozbrojenci tvrdí, že zahraniční vojenští pozorovatelé nemají ke vstupu na poloostrov oprávnění. Podle OBSE ale krymský režim nemá právo o misi rozhodovat, protože partnerem celoevropské instituce je výhradně vláda v Kyjevě.

Simferopolskou vojenskou správu ráno obsadila stovka lidí se samopaly, kteří se označili za příslušníky „sil sebeobrany“. Jejich velitelé rozestavěli hlídky uvnitř budovy. Později do objektu dorazily další tři autobusy s vojáky. Když se pak k budově vojenské správy odpoledne přiblížil automobil se stoupenci nové vlády v Kyjevě, ozbrojenci na něj zahájili palbu. Vůz z místa incidentu spěšně odjel. Na Twitteru Euromajdanu se posléze objevila fotografie, na níž má automobil prostřílené pneumatiky.

Prostřílené pneumatiky kyjevských aktivistů
Zdroj: ČT24/Twitter/Euromaidan PR

V Simferopolu podle místních médií skupina neoznačených ozbrojenců napadla už dřív tým kameramanů americké agentury AP. Novináři chtěli u jedné z restaurací připevnit kameru, která měla v on-line režimu přenášet dění na přilehlém náměstí. Američtí žurnalisté byli označeni za špiony a technika jim byla zabavena. Po dvouhodinovém výslechu byli propuštěni na svobodu.

Střelba v Simferopolu (zdroj YouTube)

Podle velení ukrajinských pohraničníků je pohraniční post v obci Ščolkine plně v rukou proruských povstalců. Byty ukrajinských důstojníků útočníci vyrabovali a rodiny pod pohrůžkou zastřelení vyhnali na ulici. Stanoviště leží asi 70 kilometrů západně od přístavu Kerč, který je z velké části rovněž pod kontrolou ruských vojsk. Kerč odděluje poloostrov od ruské pevniny.

V Sevastopolu byla podle agentury Unian u jednoho z vojenských objektů napadena skupina zpravodajů ruského časopisu Russkaja planěta. Reportéra Pavla Nikulina neznámí ozbrojenci surově zbili, zraněni byli další čtyři novináři. Pětice Rusů je v nemocničním ošetření. Včera ruští vojáci napadli jednu z menších ukrajinských posádek, kde sídlí záložní stanoviště velitelství protivzdušné obrany. K boji prý nedošlo. Rusové podle zpravodaje Reuters ukrajinské stanoviště ovládli, aniž by padl jediný výstřel nebo byl někdo zraněn.

Polsko už proto rozhodlo o evakuaci konzulátu v Sevastopolu. „Vzhledem k pokračujícím nepokojům, za nimiž stojí ruské síly, jsme museli, ač neradi, evakuovat náš konzulát na ukrajinském Krymu,“ napsal polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski na Twitteru. "Polsko samozřejmě neuznává ruské kroky, snahy o přidružení Krymu k Rusku," připomněl zpravodaj ČT Václav Černohorský. Česká republika má konzuláty ve Lvově a Doněcku a honorární konzulát v Charkově. Jejich uzavření nechystá. Na Krymu diplomatické zastoupení nemá.

Informace o násilnostech na Krymu ovšem nelze bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů. Média jsou pod kontrolou místních separatistů, ukrajinské televizní kanály na poloostrově autonomní vláda nechala vypnout a nahradila je ruskou státní televizí. Zahraniční novináři na Krymu pracují v obtížných podmínkách a nejednou už byli vystaveni fyzickým útokům. Ruských vojáků je na poloostrově čím dál víc - podle ukrajinské pohraniční stráže už 30 tisíc.

Na leteckou základnu Gvardějskoje zamířil konvoj z Moskvy

AP zaregistrovala asi 40 kilometrů západně od města Feodosija ruský vojenský konvoj mířící na krymskou leteckou základnu Gvardějskoje. Některá vozidla měla ruské poznávací 
značky a číselné označení, jež určují, že patří k moskevskému vojenskému okruhu. Podle agentury Reuters bylo v konvoji asi 50 vozidel, doprovázených osmi obrněnými vozy, dvěma sanitkami a cisternami s palivem.

Na Krymu je klid, tvrdí ruská média

Podle ruských státních médií je na poloostrově klid, mezi ruskojazyčným obyvatelstvem panuje povznesená nálada v očekávání referenda. Obyvatelé Sevastopolu podle moskevského rozhlasu plánují na neděli velkou oslavu, jejímž vyvrcholením bude živý obraz na centrálním Nachimovově náměstí. Pět tisíc lidí se tam má seskupit v tříbarevném obrazci ruské vlajky. Akce má název „Pro tvou správnou volbu“.

Na neděli 16. března vyhlásilo vzbouřenecké krymské vedení referendum, které má rozhodnout o připojení poloostrova k Rusku. Anexi má z ruské strany umožnit nový zákon, který zmocní Kreml připojit k Ruské federaci cizí území bez souhlasu státu, jemuž dosud patřilo.

Východ Ukrajiny opět protestuje

V Doněcku uspořádali akci místní komunisté a vedení společenských organizací Ruský blok a Východní fronta. Na shromáždění mají silné zastoupení stoupenci zadrženého „lidového gubernátora“ Pavla Gubareva, který se ve městě pokusil převzít moc a byl zadržen policií. Militantní proruský aktivista byl obviněn ze separatismu a pokusu o násilné uchopení moci. Demonstranti žádají uspořádání referenda, v němž by se obyvatelé oblasti měli vyslovit k návrhu na připojení k Rusku. Na Leninově náměstí se objevily transparenty „Lid je pro referendum“, „Naše vlast je SSSR“ a „Donbas - Rusko“. Policie proti účastníkům mítinku nezasáhla.

V Charkově se na podobné akci shromáždilo na 3 000 lidí. Žádají demisi oblastního vedení, které v minulých dnech dosadila centrální státní moc v Kyjevě. Sídlo gubernátora podle místních médií střeží silné oddíly ukrajinské policie. Demonstranti požadují co nejširší autonomii či federalizaci, část z nich provolává proruská hesla a žádá plebiscit o připojení k Rusku. Nad hlavami demonstrantů jsou transparenty s nápisy „Za svazek bratrských národů“, „Fašismus neprojde“ a „Pryč s NATO“.

Černohorský pro ČT: V Charkově je klid

„Dnešní demonstrace je menší než minulou sobotu, lidé volají hlavně po vyhlášení referenda o federaci v rámci Ukrajiny, nesouhlasí s vládou v Kyjevě. Protestujících je ale méně než v minulých dnech, zřejmě i proto, že došlo k většímu nasazení policie. Zítra proběhne naopak provládní demonstrace.“

Proruská demonstrace v Doněcku
Zdroj: ČTK/AP/Sergei Grits
Vydáno pod