Libye chce bombardovat tanker KLDR, na který povstalci nakládají ropu

Benghází (Libye) - Ozbrojení povstalci ve východní Libyi oznámili zahájení vlastního vývozu ropy a první náklad už přesouvají na severokorejský tanker, který přistál v přístavu As-Sidr. Libyjská vláda v reakci na to oznámila, že bude tanker bombardovat, pokud neuposlechne její příkazy a bude se pokoušet s nákladem odjet. Ozbrojenci blokují přístavy s ropnými terminály už několik měsíců a hrozí, že budou vyvážet ropu sami, pokud jim vláda nedá podíl na ropných příjmech.

„Začali jsme vyvážet ropu, je to naše první dodávka,“ citovala agentura Reuters jednoho z povstalců. Podle libyjské státní ropné společnosti NOC, která blokované vychodolibyjské přístavy stále ještě řídí, nakládají rebelové ropu na severokorejský tanker Morning Glory. Ten plul předtím pod liberijskou vlajkou a kolem libyjských břehů křižoval několik dní.

„Tanker bude bombardován, pokud neuposlechne příkazů armády při opouštění (přístavu). Bude to ekologická katastrofa,“ řekl na tiskové konferenci libyjský premiér Alí Zajdán. Zakotvení lodi v přístavu označil za trestný čin porušení libyjské suverenity a řekl, že úřady nařídily posádku lodi zatknout.

Povstalci ve východní Libyi začali s vlastním vývozem ropy (zdroj: ČT24)

Rebelové ale varovali vládu, že odpoví na jakékoli její pokusy prodej ropy překazit. „Snažili jsme se s vládou na tom dohodnout, oni ale měli plno práce sami se sebou a o našich požadavcích ani nejednali,“ řekl Abdar Rabbú Barasí, který stojí v čele samozvané autonomní vlády. „Pokud někdo zaútočí, odpovíme na to,“ dodal.

Povstalci z hnutí za samosprávu východní části Libye od loňského srpna blokují tří velké východolibyjské přístavy a v listopadu jejich vůdci založili regionální ropnou společnost, která má řídit prodej ropy z této oblasti. Po vládě žádají, aby do oblasti šlo 15 procent libyjských výnosů z prodeje ropy.

Náměstek ministra obrany Chalíd Šaríf agentuře AFP řekl, že krizový výbor složený z vládních činitelů a poslanců vydal ultimátum, v němž požaduje odplutí tankeru z libyjských vod. „Pokud plavidlo neuposlechne, bude jej naše letectvo bombardovat nebo jej zadrží na moři naše námořnictvo,“ upozornil Šaríf. Termín určený na 14:00 místního času ale už vypršel a nic se zatím nestalo, řekli členové výboru.

Úřadující ministr ropného průmyslu Umar Šakmak označil zakotvení lodi v As-Sidru za „akt pirátství“. „Je to porušení národní suverenity. Je na ministerstvu obrany, aby to řešilo,“ řekl. K záležitosti by se měl ještě dnes vyjádřit premiér Alí Zajdán.

Libyjci ostřelovali cizí tanker v lednu

Libyjská vláda byla blízko k řešení problému v prosinci. Povstalci tehdy přislíbili, že tři z terminálů o celkové denní kapacitě 600 tisíc barelů uvolní, pokud jim vláda nechá podíl z tržeb a vyšetří zprávy o korupci v ropném průmyslu. Kabinet ale na tyto podmínky nepřistoupil. V lednu libyjské loďstvo ostřelovalo tanker plující pod maltskou vlajkou, který se údajně pokoušel přistát a naložit ropu v As-Sidru.

Ozbrojené skupiny jsou v Libyi zdrojem chaosu. Odmítají odevzdat zbraně a kontrolují velkou část území. Nechtějí přijít o tyto zisky, které jim přinesl jejich podíl na svržení režimu Muammara Kaddáfího v roce 2011.