V4 žádá USA o rozšíření vývozu plynu - kdyby Moskva zavřela kohoutky

Washington - České velvyslanectví ve Washingtonu spolu s ambasádami ostatních visegrádských zemí vyzvalo v pátek Spojené státy, aby rozšířily vývoz svého břidlicového plynu do Evropy pro případ, že Rusko zastaví dodávky plynu přepravované přes neklidnou Ukrajinu. Podle zdrojů z Bílého domu by ale příprava ke zvýšení vývozu břidlicového plynu mohla trvat víc než rok. Evropský komisař pro energetiku nečeká, že ruský Gazprom přeruší dodávky plynu přes Ukrajinu. Gazprom naznačil takovou možnost v pátek.

Velvyslanci České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska se se žádostí obrátili dopisem na šéfa Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Johna Boehnera. Dopis visegrádské čtyřky vyzývá Kongres, aby podpořil rychlejší prosazení vývozu plynu. „Dodávky amerického zemního plynu by byly ve střední a východní Evropě velmi vítány,“ uvádí se v dopisu. S podobnou výzvou se podle AP velvyslanci chtějí obrátit i na vůdce demokratů v Senátu Harryho Reida.

Podle visegrádské skupiny nepokoje na Ukrajině oživují ducha studené války a energetická bezpečnost je pro střední a východní Evropu každodenním problémem. „Plynová konkurence je životně důležitým aspektem naší národní bezpečnosti a klíčem k zajištění zájmů USA v oblasti,“ píše se v dopisu.

John Boehner v reakci na dopis V4 vyzval prezidenta Baracka Obamu, aby „vyslyšel spojence“ a „učinil, co je v jeho silách“, aby využil amerických energetických zdrojů k tomu, aby omezil závislost přátel USA v Evropě a po celém světě na Rusku.

Střední Evropa je díky technologickému pokroku schopna zajistit takzvané reverzní neboli zpětné dodávky zemního plynu na Ukrajinu, která je ohrožena ruským bojkotem. V normálním režimu plyne velká část ruských dodávek z východu do Evropy přes Ukrajinu. Maďarskou potřebu zemního plynu Rusko pokrývá ze 75 procent. 

Telefonát Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

Američtí republikáni v minulosti opakovaně vyzývali Bílý dům, aby umožnil vyšší vývozy břidlicového plynu do zahraničí. Americké ministerstvo energetiky ale vydalo zatím jen šest vývozních licencí, dalších asi pětadvacet na schválení čeká.

Podle americké vlády je Rusko na vývozu plynu závislé natolik, že je zastavení dodávek do Evropy nepravděpodobné i v podmínkách zostřeného konfliktu Moskvy s Ukrajinou. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest v pátek prohlásil, že vzhledem k mírné zimě je zásobování Evropy plynem zajištěno. I kdyby vláda navíc schválila více vývozních licencí, první dodávky amerického plynu do Evropy by se mohly uskutečnit až koncem roku 2015.

Eurokomisař přerušení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu nečeká

Evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger nepředpokládá, že by ruský monopolní vývozce plynu Gazprom přerušil dodávky plynu přes Ukrajinu do Evropy. „Nevěřím, že by to bylo v ruském zájmu,“ řekl v rozhovoru pro německý týdeník Wirtschaftswoche. Gazprom v pátek naznačil, že by mohl zastavit vývoz na Ukrajinu, protože Kyjev do určeného termínu nezaplatil za únorové dodávky.

Ukrajina je hlavní tranzitní zemí pro přepravu ruského plynu a proudí přes ni téměř polovina ruských dodávek do Evropy. Gazprom vývoz plynu na Ukrajinu v minulém desetiletí dvakrát přerušil, což vedlo k omezení dodávek ruského plynu do Evropy. Vztahy mezi Moskvou a Kyjevem jsou nyní silně napjaté od únorového svržení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče a ruského ovládnutí Krymu.

Odpojení dodávek plynu přes Ukrajinu by pro Gazprom nebylo nijak prospěšné, domnívá se komisař. „Gazprom má zájem o každodenní výnosy z prodeje, aby se mu vyplatily investice a měl zaručený obrat,“ řekl Oettinger.

V případě přerušení ukrajinského tranzitu by to znamenalo ztrátu 14 procent celoevropské spotřeby plynu. Podle Oettingera je ale nyní Evropa na takový scénář připravena mnohem lépe než dříve. Zima byla velmi mírná, plynové zásobníky jsou plné a země Evropské unie mají od poslední plynové krize povinnost udržovat zásoby na nejméně 30 dní spotřeby.

Ukrajina podle Gazpromu nedodržela páteční termín, do nějž měla zaplatit za únorové dodávky zemního plynu, řekl generální ředitel Gazpromu Alexej Miller. Podle něj celkový nedoplatek dosahuje 1,9 miliardy dolarů (asi 38 miliard Kč). „Buď Ukrajina svůj dluh vyrovná a zaplatí za dodávky, nebo je tu nebezpečí návratu k situaci z počátku roku 2009,“ sdělil šéf Gazpromu. Gazprom na začátku roku 2009 zastavil dodávky plynu na Ukrajinu kvůli sporu o ceny, což v tehdejších mrazech postihlo hlavně země střední a východní Evropy.