Na Ukrajině se demonstruje ostošest, Chodorkovskij obvinil Rusko

Simferopol - Na Krymu vyšli do ulic stoupenci i odpůrci připojení k Rusku. Protesty příznivců se konaly ve správním středisku v Simferopolu, kam přišlo 8 tisíc lidí. V Sevastopolu se oba tábory střetly, na místě zasahovala policie. V násilnosti přerostla i demonstrace v Luhansku na východě Ukrajiny. Proruští radikálové pronikli do sídla gubernátora a přinutili ho rezignovat. Sympatie Rusku přišlo vyjádřit také 10 tisíc lidí v Doněcku. Prozápadní vůdce Vitalij Kličko raději zrušil vlastní akci. Do Kyjeva mezitím dorazil Michail Chodorkovskij. Prohlásil, že za únorovým policejním násilím na Majdanu stála Moskva, která použití síly „požehnala“.

SOUHRN DNE

  • Na Krymu se demonstrovalo ve velkém. Tisíce proruských příznivců se sešly v Simferopolu, v Sevastopolu došlo i na střety s odpůrci ruské anexe. V Doněcku manifestovalo své sympatie Rusku 10 tisíc lidí. Kličko raději zrušil svou akci.
  • Nedávno amnestovaný Michail Chodorkovskij v Kyjevě obvinil Rusko, že za únorovým policejním násilím na Majdanu stála Moskva.
  • Kyjev už prý zastavil přísun peněz na Krym. Zablokoval taky účty všech státních úřadů na poloostrově.
  • Ruská armáda blokuje severní přístupy na Krym, začala vytvářet minová pole a vztyčovat hraniční sloupy.
  • Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dál trvá na diplomatickém řešení krize, Ukrajina ale podle něj neodevzdá Rusku „ani centimetr“ své země.

Někdejší nejbohatší Rus a prominentní politický vězeň Chodorkovskij přijel do Kyjeva s cílem odvrátit krveprolití a občanskou válku na Ukrajině. „Ruská propaganda lže jako vždy, tady v Kyjevě nejsou žádní fašisté ani nacisté,“ reagoval bývalý ropný oligarcha na ruská obvinění, že převrat v Kyjevě je dílem ultrapravicových bojůvek, které nový režim neovládá. Na náměstí Nezávislosti se hned po příletu setkal s jedním z organizátorů únorových demonstrací, bývalým ukrajinským ministrem vnitra Jurijem Lucenkem.

Krym hlásí potyčky, referendum se blíží

„Žijeme v historické době,“ řekl demonstrantům v Simferopolu premiér Sergej Aksjonov. „Spolu s Ruskem spějeme k nové budoucnosti, referendum s konečnou platností rozhodne o našem osudu,“ prohlásil. Proti referendu protestovalo několik set lidí, mezi nimiž byli hlavně krymští Tataři. Lidé podle agentury Unian křičeli „Hanba Putinově fašismu“ a protestovali proti zatčení dvou proevropských aktivistů, které krymská policie zadržuje na neznámém místě.

Jen o trochu méně početné akce se konaly v Sevastopolu, Jevpatorii, Kerči a několika dalších krymských městech. V Sevastopolu uspořádali demonstraci i stoupenci jednotné Ukrajiny. Na mítink věnovaný 200. výročí narození básníka Tarase Ševčenka, kterého se zúčastnilo asi 200 lidí, zaútočila skupina proruských aktivistů. Po krátké potyčce oba tábory oddělila policie.

Východ Ukrajiny v ulicích: V Luhansku už svrhli gubernátora

Podle zpravodaje ČT Václava Černohorského se dvě separátní demonstrace konaly i ve východoukrajinském Charkově. „K žádným střetům nedošlo, zúčastnily se jich na rozdíl od Krymu jen stovky lidí,“ poznamenal Černohorský. Protestovalo se také v Doněcku. „Rusko“, „Doněck, ruské město“ a „Putin prezidentem“ skandoval desetitisícový dav v centru města. Prozápadní politik Vitalij Kličko, který do města dorazil s cílem na vlastním mítinku „vysvětlit místním obyvatelům potřebu zůstat jednotní vůči provokacím separatistů“, raději akci zrušil. Zároveň obvinil ruská média z „vymývání mozků“ lidí i na Ukrajině.

Situace se vyhrotila rovněž v Luhanské oblasti na samém východě Ukrajiny. Skupina proruských radikálů se ve správním středisku Luhansku probila do kanceláří gubernátora a pod pohrůžkou násilí ho přinutila sepsat rezignaci. Akce byla vyvrcholením mítinku před sídlem místní oblastní správy, jehož účastníci požadovali federalizaci Ukrajiny.

Nad sídlem gubernátora vlaje ruská vlajka, sám Mychajlo Bolotskych musel budovu opustit potupnou „uličkou hanby“. Na náměstí demonstrovalo 10 tisíc lidí a policie se zdráhá proti silné převaze zasáhnout, napsal místní server Vostočnyj variant. Proruský mítink zorganizovali aktivisté místního hnutí Luhanská garda.

Své „ano“ sepětí s ukrajinským lidem manifestovali i Rusové

Mohutné demonstrace se konaly taky v Rusku, kde se sešly tisíce lidí na oslavách dvoustého výročí narození ukrajinského národního básníka Tarase Ševčenka. Za „sepětí s ukrajinským lidem“ manifestovaly davy lidí v povolžském Nižním Novgorodu, severokavkazském Majkopu, Pskově na severozápadě Ruska i v Astrachani u Kaspického moře.

Podle informací ruských médií se bude v ruských městech „za ruský Krym“ demonstrovat prakticky až do krymského referenda. Na pondělí se připravují manifestace v Archangelsku, Čeljabinsku, Vologdě, Permu a Čitě pod hesly „Své nedáme“ a „Za bratrský národ“.