Generál Šedivý: Evropa je při řešení situace na Krymu málo aktivní

Kyjev – "Ukrajinci sází na mezinárodní společenství a tímto způsobem se snaží tlačit na Rusko, aby od úmyslu převzít Krym upustilo. Ale nemyslím, že by to Rusy odradilo,„ uvedl bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Spojené státy poslaly minulý týden do Černého moře raketový torpédoborec, do Polska stíhačky F-16, do Litvy stíhačky F-15, čímž demonstrují solidaritu se státy, které mohou být ruskými aktivitami nepříznivě ovlivňovány. Šedivý ale poukázal na fakt, že se evropští spojenci zatím nepřipojili. “Evropa pořád vyčkává. To vidím jako určitý problém," obává se.

„Ukrajinská armáda může demonstrovat snahu bránit Ukrajinu, ale vzhledem k poměru sil a kvalitě armády je to zbytečné. Jakékoliv zvyšování napětí by navíc pouze vedlo k rychlejšímu připojení Krymu k Rusku, čímž by se zkrátila doba, kdy by bylo možné přes mezinárodní společenství na Rusko působit,“ uvedl Šedivý ve Studiu 6. 

Podle Šedivého se Rusko snaží svým vlivem dostat zpět do nejzápadnějšího teritoria. Ostatně Putin i Lavrov to avizovali již v minulosti. „Rusko se bude snažit dál ovlivňovat své nejbližší okolí, dokud mu to mezinárodní společenství dovolí. Určitý problém lze očekávat v Pobaltských státech, kde je rovněž velká ruská menšina a jsou zde také problémy. Může to znamenat zvýšení napětí,“ varoval Šedivý.

Jaroslav Štefec, zbrojní analytik:

„Pro Krym jako poloostrov je výhoda, že je izolován jak od strany Ruské, tak od strany Ukrajinské. Uvidíme, jak dopadne referendum. Říká se, že Ukrajina už Krym v tichosti odepsala.“

Do Polska dorazili první Američané na společné manévry

Do Polska již dorazila skupina amerického vojenského letectva, která se zúčastní společných cvičení s polskou armádou. USA k němu přispějí dvanácti stíhacími letouny F-16, které mají dorazit na základnu ve městě Lask. Spolu s letadly se manévrů zúčastní také 300 amerických vojáků. Jak oznámila polská agentura PAP, společné cvičení se bude konat do čtvrtka. 

Smyslem je oficiálně stmelit spolupráci obou armád, neoficiálně symbolicky posílit polské síly kvůli dění na Ukrajině. Agentura PAP informovala také o nedělním telefonickém rozhovoru ministrů obrany USA a Polska Chucka Hagela a Tomasze Siemoniaka. Ministři hovořili mimo jiné o Ukrajině a významu spolupráce členů NATO v době tamní krize. Hagel minulý týden řekl, že USA v souvislosti s děním na Ukrajině posílí vojenskou podporu svých spojenců z NATO. Kromě Polska se to týká také pobaltských států. Pentagon už poslal šest strojů F-15 k rozšíření hlídkovací mise NATO do oblasti Baltu a do Černého moře v rámci pravidelných  cvičení raketový torpédoborec. 

Vydáno pod