Kolumbijské parlamentní volby potvrdily vůli po míru s rebely

Bogotá - Nedělní parlamentní volby v Kolumbii upevnily moc prezidenta Juana Manuela Santose, který je pro brzké dokončení mírových rozhovorů s levicovými povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). V tomto úsilí ale Santosovi může nyní účinněji bránit jeho předchůdce Álvaro Uribe, který je proti tomuto vyjednávání a byl zvolen senátorem.

„Tyto volby zatím byly nejbepečnější a nejklidnější, které jsme v naší nedávné historii měli. Doufám celým srdcem, že takový klid a bezpečí budou pokračovat. A že na konci můžeme ukázat světu, že demokracie funguje, že volby byly bez problémů,“ prohlásil kolumbijský prezident Santos, jenž bude obhajovat své křeslo už letos v květnu.

Očekává se, že parlamentí volby upevní jeho moc. Vládní středopravá koalice získala podle konečných výsledků 91 ze 163 poslaneckých křesel, zatímco Uribeho tábor jen 12. V senátu obsadila ale koalice jen 47 ze 102 křesel. Uribe s dalšími 19 svými senátory by tak v horní komoře mohl blokovat s podporou konzervativců zákony, které by měly členům FARC umožnit se vyhnout vězení a zapojit se do politiky.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/XINHUA/Jhon Paz

Jeden z kandidátů na senátorské křeslo Juan Manuel Galán v neděli řekl, že volby považuje za nejdůležitější za posledních 50 let, protože Kongres v nich nejen získá mandát voličů, ale také mandát pro uzavření míru.

Spor o dohodu s FARC hýbe celou Kolumbií

Mírové rozhovory vlády s levicovými povstalci z FARC se konají v kubánské metropoli Havaně přes rok. Partyzánská válka FARC trvá pět desetiletí a je nejdelším ozbrojeným povstáním v Latinské Americe. V důsledku bojů zemřelo během této doby přes 200 000 lidí.

Bývalý prezident země Álvaro Uribe patří k velkým kritikům vládního postupu vůči FARC. Podle jeho názoru je nutné vojensky porazit tuto formaci, kterou Spojené státy a Evropská unie řadí k teroristickým organizacím.

Bývalý prezident Kolumbie Álvaro Uribe
Zdroj: ČTK/XINHUA/Jhon Paz

„Volil jsem demokratický venezuelský disent. Volil jsem proti krvežíznivým Castrovsko-chavézovským ideologiím, které chce někdo přinést do Kolumbie. Vláda to dovolí a ostatní se tomu nevyhnou,“ poznamenal Uribe po odevzdání svého hlasu.

Uribe a jeho spojenci tvrdí, že Santos povstalcům zaručuje nízké nebo vůbec žádné tresty, protože touží po tom, aby se zapsal do dějin jako mírotvorce. Santos však podle svých slov nemá v úmyslu nechat povstalce vyváznout bez trestu.

V rozhovorech s FARC se vyjednává o pětibodové dohodě. Jedním z bodů je zapojení rebelů do politiky, což se mnohým nelíbí. Je dohodnuto, že jakákoli dohoda, k níž vyjednávači dospějí, bude předložena ke schválení v referendu a že pak teprve Kongres vytvoří zákony, které umožní plnění dohody.

Parlamentní volby potvrdily vůli Kolumbijců po míru s rebely (zdroj: ČT24)