Oblohu nad Grand Forks křižuje víc dronů než ptáků

Grand Forks - Chytají zloděje, pátrají po nezvěstných, rozvážejí balíčky - malému městu v Severní Dakotě vládnou drony. Grand Forks je jedním z šesti oficiálních testovacích míst pro technologii miniaturních bezpilotních letounů. Místní univerzita dokonce prvním rokem nabízí program pro studenty, kteří by je jednou chtěli pilotovat.

Oblohu v Grand Forks brázdí denně desítky bezpilotních letadel. Některá s vrtulí, další s křídly, jiná do vzduchu vymrští katapult. A kolik podob, tolik způsobů využití. Tamní policii už miniaturní letadla pomohla při dopadení násilníků i při hledání pohřešovaných lidí po povodních. Sekundují i běžným hlídkám v boji proti pouliční kriminalitě.

Severní Dakota se díky nim a přilehlé vojenské základně proměnila z Mekky zemědělství na Mekku technologie. „Jsme tak daleko před zbytkem země, jak to vůbec jde,“ pochvaluje si ředitel testovacího centra dronů v Severní Dakotě Robert Becklund. „Když bratři Wrightové vyráběli letadla, nemohli tušit, jak budou využívaná v budoucnosti. Stejně je to teď s bezpilotními letouny. Vyvineme technologii, dostaneme ji do vzduchu a pak nějací chytří lidé přijdou na to, jak ji používat,“ dodává Becklund.

Drony jsou na vysoké škole v Grand Folks studijním oborem
Zdroj: ČT24

Kromě obav ze střetu s dalšími letouny panuje okolo dronů i kontroverze ohledně ochrany soukromí. Řada jich totiž na sobě má kameru. A ne každý bude tak shovívavý jako místní. „Nepřipadá mi, že by mi nějak brázdily zahradou nebo koukaly do oken,“ říká obyvatelka Grand Forks Terri Larsonová.

Ani to ale pokrok nezastaví. Alespoň podle studentů tamní univerzity. „Připomíná mi to podobnou revoluci, jaká proběhla, když vynalezli proudové motory,“ tvrdí jeden z nich. Jsou vůbec první skupinou, která na piloty dronů studuje, a už teď věří, že právě oni a jejich letouny jednou změní svět.

Horizont 24: Drony jsou v Grand Forks opravdu všude (zdroj: ČT24)
Vydáno pod