Nepokojný Charkov zachraňuje zvířata, stát neplatí

Charkov – Zatímco ve východoukrajinském Charkově soupeří proruští a proevropští aktivisté, obyvatelé druhého největšího města v zemi zachraňují místní zoologickou zahradu. Stát přestal zoo kvůli krizi už na začátku roku financovat. Bez pomoci hrozilo, že zvířata začnou tento týden hynout hlady.

Záchrana zoo svépomocí - Charkov sobě (zdroj: ČT24)

Opice i další zvířata v charkovské zoo se vrací ke stravě, na kterou jsou zvyklá. „Hlavní problém byl nahradit to, čeho se nedostávalo, jiným jídlem,“ konstatoval ošetřovatel v pavilonu opic Oleg Koršunov.

Volání o pomoc vyslyšely tisíce lidí. Ve chvíli, kdy ve městě probíhaly protesty pro a proti vládě, stály před vchodem nekončící fronty. Uvnitř se hromadily tašky s jídlem. „Přišlo sem tolik lidí, kolik nechodí ani v létě,“ podotkla návštěvnice zoo. „Lidé tady nás nikdy nenechají v nouzi. Někdo si jednoduše koupil lístek. To je taky ohromná pomoc. Někdo přinesl ovoce, někdo chléb, někdo kroupy, každý donesl, co měl doma,“ dodal ředitel zoo Alexej Grigorjev.

Dravcům někdo přinesl telecí hlavu. Charkovští zachraňují svět za plotem, který aspoň na chvíli nabízí únik před problémy, jež zmítají Ukrajinou a jejich městem. „Zvířata se o politiku nezajímají, proto nemá cenu je ani zoopark do ní vtahovat,“ řekl Grigorjev.

Charkovská zoo byla založena v roce 1895. Přežila první i druhou světovou válku. Teď kvůli politické a ekonomické krizi na Ukrajině hrozí, že příští rok neoslaví své 120. výročí. Na pomoc státu totiž zoologická zahrada dál čeká. Jídlo a peníze, které přinesly davy lidí, vystačí zvířatům maximálně na čtrnáct dní.

Vydáno pod