Změní Nový Zéland vlajku? Ve hře je slavná kapradina

Wellington – Nový Zéland se chystá uspořádat referendum, v němž by obyvatelé rozhodli o případné změně vlajky. Podle premiéra Johna Keye by se mělo konat do tří let. Píše o tom server BBC News. Stávající vlajka zobrazuje souhvězdí Jižního kříže, v rohu má národní vlajku Velké Británie. „Jsem přesvědčen o tom, že současná novozélandská vlajka symbolizuje koloniální a postkoloniální éru, která už je za námi,“ konstatoval premiér.

Podle ministerského předsedy stávající vlajka reprezentuje období dějin, od něhož se země již oprostila. „Pořád na ní dominuje symbol Union Jack, nám přitom už Británie takovým způsobem nedominuje,“ podotkl Key s tím, že navrhuje, aby se udělal v rámci vývoje moderního Zélandu ještě jeden krok: „Nezávislost bychom měli přiznat prostřednictvím nové vlajky,“ míní premiér.

Sám prosazuje neoficiální vlajku Zélandu, kterou proslavil třeba rugbyový tým All Blacks. Jde o stříbrnou kapradinu na černém pozadí. „Je výrazná a Novému Zélandu by poskytla jedinečnou identitu,“ myslí si Key. Premiér je ale prý otevřený všem myšlenkám. Počítá i s variantou, že lidé změnu odmítnou. Key každopádně tvrdí, že k oslabení vazeb na britskou monarchii nedojde.

Parlamentní volby se budou na Zélandu konat 20. září. Průzkumy ukazují, že Keyova Národní strana má před opozičními labouristy značný náskok. Ti přesto konání referenda podpoří. Zatím to ale vypadá, že se změna občanům příliš nezamlouvá. Koncem minulého měsíce se konal průzkum, v němž se vyslovilo pro změnu designu jen 28 procent respondentů. Jeden z argumentů zní: vojáci bojovali a umírali pod stávající vlajkou.

Stávající vlajka Nového Zélandu
Zdroj: www.statnivlajky.cz