Turčynov: Teď si hlavně budeme hlídat východní hranici

Kyjev/Washington - Kyjevská vláda na Krymu vojensky nezasáhne. Namísto toho se bude ukrajinská armáda soustředit na ochranu své východní hranice s Ruskem. Potvrdil to úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Nedělní referendum na Krymu o připojení k Rusku navíc označil za frašku, o níž rozhodl Kreml. Ukrajinský premiér Jaceňuk dnes míří do Washingtonu, kde bude o situaci na Ukrajině jednat s prezidentem Barackem Obamou. Na jednání do Polska zase míří německá kancléřka Angela Merkelová.

Podle Turčynova není v současné chvíli možné „angažovat se v nějaké vojenské operaci na Krymu“. „Tou bychom totiž obnažili východní hranici a Ukrajina by nebyla chráněná, s čímž ruští vojáci počítají,“ uvedl předseda parlamentu, který je od konce února dočasně pověřený funkcí prezidenta. Očekávané nedělní referendum na Krymu o připojení této ukrajinské oblasti k Rusku navíc označil za frašku, o které se rozhodlo v Kremlu.

Úřadující ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes bude v Bílém domě jednat s americkým prezidentem Barackem Obamou o cestách k diplomatickému urovnání krize na Ukrajině. Podle ukrajinských médií budou diskutovat o plánu vytvoření kontaktní skupiny, která má zprostředkovat dialog mezi Ukrajinou a Ruskem. Před odletem do Washingtonu si však Jaceňuk stěžoval, že jeho opakované telefonáty do Kremlu zůstávají bez odezvy.

Podle zpravodaje ČT v USA Martina Řezníčka si z americké administrativy v tuto chvíli nikdo vážně nepřipouští možnost otevřeného vojenského konfliktu s Ruskem. „Spojené státy spoléhají na to, že případné vojenské cvičení Severoatlantické aliance či Spojených států a některých zemí Balkánu odradí Rusko od dalšího postupu,“ uvedl.

Arsenij Jaceňuk na brífinku v Bruselu
Zdroj: ČTK/AP/Michel Euler

Krym připravuje referendum, Merkelová mluví o „anexi“

Ukrajinská krize a krymské referendum budou zřejmě také hlavním tématem dnešní návštěvy německé kancléřky Angely Merkelové ve Varšavě. Polsko ve vztahu k Ukrajině prosazuje zjevně tvrdší postup než Berlín, který má s Ruskem bohaté hospodářské styky. Merkelová v úterý před návštěvou v Polsku vůbec poprvé použila v komentáři ruského postupu na Krymu slovo „anexe“.

Na Krymu mezitím pokračují intenzivní přípravy nedělního referenda o připojení strategického poloostrova k Rusku. V ulicích měst hlídkují posílené jednotky domobrany, frekventovaná silnice spojující Sevastopol se Simferopolem je pod kontrolou nově vytvořené „krymské armády“. Ozbrojenci zastavují linkové autobusy a mužské cestující nutí legitimovat se. Zvláštní kontrolou procházejí také zahraniční novináři.

Svou nezávislost si autonomní krymský parlament schválil včera. Dalším krokem tak může být právě připojení k Ruské federaci. Nedělní referendum ale neuznává Západ a za nelegální ho označilo i vedení OBSE. Naopak Rusko rozhodnutí hájí. „Ruské ministerstvo zahraničí považuje rozhodnutí krymského parlamentu za naprosto zákonné. Uznáme výsledek svobodného referenda a k jeho průběhu jsme připraveni přizvat i pozorovatele OBSE,“ uvedla ruská diplomacie.

Vydáno pod