V troskách zřícených domů v New Yorku zemřely dvě ženy

New York - V New Yorku se po mohutné explozi zřítily dvě budovy. Úřady potvrdily, že při neštěstí zemřely dvě ženy a nejméně 18 osob bylo zraněno. Newyorský starosta Bill de Blasio uvedl, že více než deset lidí je stále nezvěstných. Za příčinu zřícení budov označil únik plynu.

„Dva lidé jsou mrtví, obě jsou to ženy,“ konstatoval policejní mluvčí Martin Speechley. „Je to tragédie, protože nebyl čas lidi předem varovat,“ dodal de Blasio. Dodal také, že některé z osob, které jsou vedeny jako nezvěstné, mohly uprchnout do bezpečí. Podle hasičů jsou dva zranění ohroženi na životě. 

K výbuchu došlo na rohu 116. ulice a Park Avenue půl hodiny po deváté ráno (okolo 14:30 SEČ). Na televizních záběrech bylo vidět hustý dým valící se z trosek, které jsou uprostřed bloku obytných budov. Explozí bylo poškozeno několik dalších domů, kterým může hrozit zřícení. 

Svědci popsali, že se nejdřív ozvala silná exploze a pak šly dvě šestipatrové budovy k zemi. V přízemí byl obchod a sídlo církve, zbytek objektů tvořily byty. Chodník i automobily zaparkované před domy pokryly sutiny. Na místě zasahovaly stovky hasičů, kteří pod hromadami trosek hledali uvízlé osoby.

Na místě byl už týdny cítit plyn

Ještě než byla příčina oficiálně potvrzena, svědci hovořili o tom, že před explozí byl na místě silně cítit plyn. „Už týdny jsme tu cítili plyn… Viděli jsme lidi létat z oken. Jsou to moji sousedé,“ řekla serveru nydailynews.com obyvatelka blízkého domu Ashley Riverová.

„Celá budova se znenadání otřásla. Neměli jsme tušení, co se děje,“ citovala agentura Reuters počítačového experta z Columbijské univerzity Roberta Paulineho, jehož dům šest bloků od exploze se také zachvěl.