Obama po jednání s Jaceňukem: Rusko za svou politiku zaplatí

Washington - Spojené státy budou stát při Ukrajině při obhajobě její územní celistvosti a svrchovanosti, řekl ve Washingtonu Barack Obama ukrajinskému premiérovi Arseniji Jaceňukovi. Obama prohlásil, že Západ bude muset přinutit Moskvu, aby za svou politiku zaplatila, pokud ji nezmění. „Rusku se nikdy nevzdáme,“ řekl premiér, jehož Obama přijal v Oválné pracovně Bílého domu se státnickými poctami.

Krize na Ukrajině – hlavní fakta dne:

  • Proruské krymské úřady hodlají zabavit Ukrajincům jejich flotilu zablokovanou v Sevastopolu.
  • Ukrajina na krymském poloostrově vojensky nezasáhne, oznámil uřádující prezident Turčinov.
  • Pozorovatelé OBSE potvrdili, že na kontrolních stanovištích, kde jim ozbrojenci znemožnili vstup na Krym, byli přítomni ruští vojáci.
  • Donald Tusk a Angela Merkelová oznámili, že Evropská unie zřejmě už příští týden podepíše politickou část asociační dohody s Ukrajinou.

Referendum je ještě možné zastavit, míní Obama

Obama vyjádřil naději, že krymské referendum plánované na víkend je možné ještě zastavit. Diplomatické kroky podniknuté na poslední chvíli by podle něj mohly Rusko přesvědčit, aby si referendum rozmyslelo. Pokud se ale hlasování přece jen uskuteční, USA ho neuznají. „Neuznáme žádné referendum, k němuž se uchýlí,“ zdůraznil prezident.

Podle mluvčího Bílého domu Jaye Carneyho setkání Obamy s Jaceňukem svědčí o „silné podpoře, kterou USA poskytují Ukrajincům a územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny“. Před schůzkou s Obamou jednal úřadující ukrajinský premiér s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym. „Měli jsme si mnoho co říci,“ řekl Kerry novinářům bez podrobností.

Carney potvrdil, že Spojené státy nehodlají uznat víkendové krymské referendum, protože odporuje ukrajinské ústavě a mezinárodnímu právu. Referendum „jen dál zvýší napětí“. Všechny problémy na Ukrajině je podle mluvčího možné řešit diplomaticky s podporou mezinárodního společenství.

Arsenij Jaceňuk jednal s Obamou v Bílém domě
Zdroj: ČTK/AP/Manuel Balce Ceneta

Kerry má znovu jednat s Lavrovem

Carney novinářům řekl, že Kerry se zřejmě v pátek v Londýně znovu setká se svým ruským partnerem Sergejem Lavrovem. Minulý týden spolu jednali dvakrát, ale bez konkrétních výsledků. Americké návrhy jsou přitom podle Carneyho „obsažné“ a umožní Rusku obhájit své zájmy a vyhnout se sankcím.

Schůzce Obamy s Jaceňukem byl podle amerických médií přítomen viceprezident Joe Biden, který kvůli ukrajinskému hostu zkrátil cestu po Latinské Americe. Do jednání se zapojil i ministr financí USA Jack Lew. 

Senátoři navrhli sankce proti Rusku

Zahraniční výbor amerického Senátu velkou většinou hlasů schválil návrh zákona o sankcích proti Rusku za invazi na Krym a o finanční podpoře ukrajinské vlády. Návrh ještě čeká debata v plénu Senátu a ve Sněmovně reprezentantů a podpis prezidenta Obamy.

Součástí navrhovaných opatření jsou sankce proti Rusům a Ukrajincům, kteří jsou odpovědní za porušování lidských práv při únorových násilnostech na kyjevském náměstí Nezávislosti. Postiženy mají být i osoby, které mají podíl na ohrožení ukrajinské bezpečnosti a stability. Jejich účty v USA budou zablokovány a víza k cestě do Spojených států jim budou upřena.

Návrh zákona rovněž zmocňuje americké úřady, aby nové ukrajinské vládě pomohly v boji s korupcí a v úsilí o návrat rozkradených státních financí na Ukrajinu. Kyjev má zároveň dostat miliony dolarů jako finanční pomoc a záruky na půjčku ve výši jedné miliardy dolarů (20 miliard korun). „Prezident Putin se spletl ve svém úsudku, když hrál ruskou ruletu se světovým společenstvím,“ prohlásil po schválení návrhu šéf výboru Robert Menendez.