Pistorius poosmé: V jeho výpovědi se objevily první trhliny

Pretoria – Rozpory ve výpovědi jihoafrického handicapovaného atleta Oscara Pistoriuse se dnes obžaloba snažila dokázat při rekonstrukci přímo v soudní síni. Forenzní expert Johannes Vermeulen na replice dveří do koupelny předváděl, jak se paralympijský šampion pokoušel kriketovou pálkou rozbít dveře, za nimiž ležela jeho zastřelená přítelkyně. Proces se 27letým paralympijským šampionem sleduje svět už osmý den.

Pistorius zabil o dva roky starší Reevu Steenkampovou loni 14. února, když po ní vystřelil skrz dveře, zatímco byla na toaletě. Tvrdí, že si ji v noci spletl se zlodějem a ze strachu několikrát vystřelil přes zavřené dveře. Obžaloba se Pistoriusovi snaží dokázat, že šlo o úkladnou vraždu. Vedle toho je Pistorius obžalován také z nedovoleného ozbrojování. Bude-li shledán vinným, hrozí mu až doživotí.

Pistorius vypálil naslepo čtyřikrát, teprve pak našel svoji přítelkyni na zemi v kaluži krve. Zasáhly ji tři kulky – do boku, do ruky a zřejmě ta smrtelná přímo do hlavy. Pitevní zpráva byla tak drsná, že ji soud zakázal médiím vysílat. Když ji patolog četl, atlet si zacpával uši, a dokonce i zvracel.

Proces s Pistoriusem sleduje svět už druhý týden (zdroj: ČT24)

Vermeulen dnes vkleče předváděl, že na dveřích zůstaly po pálce stopy zhruba ve výšce, kam by dosáhl Pistorius bez protéz. Právě to je pro soudní proces klíčové. Pistorius totiž vypověděl, že si ani nestihl nasadit protézy a v domnění, že má v domě zloděje, střílel přes zavřené dveře. Když pak zjistil, že Reeva neleží v posteli a že za dveřmi toalety by mohla být právě ona, nasadil si protézy, vrátil se ke dveřím a pokusil se je vyrazit kriketovou pálkou.

Obhajoba nicméně Vermeulenovu verzi vyvrací s tím, že kdyby stál Pistorius pouze na pahýlech, těžko by natolik držel rovnováhu, aby mohl bušit pálkou do dveří. Protézy prý měl, ale použil pálku z větší vzdálenosti a v předklonu. To by sice stopám po úderech odpovídalo, ale podle Vermuelena by šlo o dost nepřirozený postoj. Obhajoba kromě toho poukazuje na šrám na dveřích, který zjevně nepochází od pálky a údajně dokazuje, že se Pistorius také pokusil vykopnout dveře protézami.

Rekonstrukce osudné noci při procesu s Oscarem Pistoriusem
Zdroj: Werner Beukes/ČTK/AP

Obžaloba se snaží dokázat, že průběh osudné noci byl opačný, než prezentuje obhajoba. Pistorius se podle ní se svou přítelkyní pohádal a poté se dobýval kriketovou pálkou za ní na toaletu a poté ji zastřelil. Dalším sporným bodem je v tomto ohledu také svědectví patologa, podle nějž Steenkampová jedla necelé dvě hodiny před smrtí, ačkoliv Pistorius tvrdí, že několik hodin před střelbou oba spali.

Pistorius je obžalován nejen z vraždy, ale i z nelegálního držení zbraní. Liboval si v nich a měl je vždy po ruce. To dosvědčila i jeho bývalá přítelkyně Samantha Taylorová. Přitížila mu i výpověď kamaráda, podle něhož měl Pistorius horkou hlavu a pro výstřel nešel daleko.

Proces s Pistoriusem začal minulé pondělí a měl by trvat asi tři týdny. Promluví u něj na sto svědků. Podle žalobce mohlo jít v případě smrti Steenkampové o úkladnou vraždu, Pistoriusovi advokáti ale chtějí obvinění změnit na zabití z nedbalosti. Nebudou to mít vůbec jednoduché. I když na Valentýna byl v domě Pistorius se svou přítelkyní sám, svědkem je sousedka, která bydlí jen o 200 metrů dál. Tu probudila osudné noci divoká hádka, slyšela údajně hrůzostrašný ženský křik a pak už jen výstřely a pláč.

Reeva Steenkampová
Zdroj: ČT24