Dva Turci zemřeli během protestů po pohřbu oběti loňských nepokojů

Ankara - Dva lidé zemřeli během včerejších protivládních shromáždění v Turecku. Několikatisícové protesty vypukly v Istanbulu a v dalších velkých městech po pohřbu mladíka, jenž tento týden zemřel. Patnáctiletý Berkin Elvan vážná zranění utrpěl již loni v červnu během nepokojů proti vládě premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, které turecká policie tvrdě potlačovala. Pořádkové síly nasadily proti protestujícím sílu i tentokrát.

Ve středu v Istanbulu podlehl zranění utrpěnému v bitce dvou skupin mladých demonstrantů dvaadvacetiletý muž. Druhou obětí je policista zasahující proti protestujícím v jihotureckém městě Tunceli, který zemřel na infarkt. Zprávy o tom, že by jeho srdeční poruchu a smrt vyvolalo použití slzného plynu, úřady podle agentury AP odmítly.

Policie nasadila v největším tureckém městě vodní děla a slzný plyn, aby zabránila desetitisícovému davu v cestě na zdejší hlavní Taksimské náměstí, což se jí podařilo. Podobně potlačili policisté i demonstraci v Ankaře a dalších městech.

Premiér Erdogan dnes v reakci na nové nepokoje označil za viníky násilí opozici, média a byznysmeny, kteří proti němu veřejně vystupují. „Pokoušejí se vytěžit z provokací a z toho, že terorizují ulice,“ řekl Erdogan během veřejného vystoupení v jihotureckém městě Mersin.

AKP klesá podpora

Zkouškou pro jeho vládu tři čtvrtě roku od vypuknutí demonstrací budou obecní volby vypsané na 30. března. Pokud jeho Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP), která v posledních měsících čelí poklesu popularity, volby nevyhraje, je podle svého nedávného prohlášení Erdogan připraven odejít z politiky. Jeho obliba u voličů se od posledních parlamentních voleb v roce 2011 propadla z 50 procent na 40.

„Jsou to pokrytci, nejsou čestní, nemají nic společného s demokracií. Nevěří ve volby… Ale já jsem si jist, že naši bratři v Ankaře a Turecku jim dají 30. března pádnou odpověď,“ pronesl Erdogan podle agentury AFP v dnešním projevu na adresu demonstrantů v souvislosti s volbami.

Současné protesty vypukly po pohřbu patnáctiletého Berkina Elvana, který zemřel v istanbulské nemocnici devět měsíců po svém zranění. Chlapec se loni v červnu dostal do střetů demonstrantů s policií náhodou, když šel koupit chleba. Policista mladíka zasáhl do hlavy slzotvorným granátem; kvůli zranění hoch upadl do kómatu.

Erdogan Turky zase štve

V souvislosti s pohřbem se protivládní demonstranti shromažďují i na dalších místech země; jde v podstatě o pokračování loňských protestů, při nichž bylo zraněno na 8 000 lidí. Začaly kvůli korupčním skandálům vlády premiéra Erdogana i jejím kontroverzním krokům, jež mnozí považují za cestu k islamizaci země.

Erdoganovým korupčním skandálem se včera ve Štrasburku zabýval i Evropský parlament. Ve své zprávě o pokroku Turecka, které se stále uchází o členství v EU, europoslanci vyjádřili nad skandálem hluboké znepokojení. „Evropský parlament proto naléhavě vyzývá tureckou vládu, aby plně prokázala svou oddanost demokratickým zásadám a aby se zdržela jakéhokoli dalšího zasahování do vyšetřování a stíhání korupce,“ uvádí zpráva. Dokument Turecku také vytýká násilné potlačování demonstrací, kontrolu internetu a nerespektování svobody projevu.

Nově Turci vyšli do ulic v únoru, tentokrát kvůli zákonu, který zpřísňuje dohled nad internetem. Turecká vláda nepodporuje populární komunitní sítě a Erdogan za jednoho z původců istanbulských protestů označil mikroblogovou síť Twitter. Společnost Google řadí Turecko v cenzuře internetu hned vedle Číny.