Františkův první rok: Úspěch, ale na pořádné hodnocení je moc brzo

Vatikán - „Prosím, modlete se za mě,“ zní jediný vzkaz, který v den prvního výročí svého zvolení poslal lidem papež František. Hlava katolické církve nehodlá svůj rok ve funkci nijak oslavovat a věnuje se rozjímání v ústraní před blížícími se Velikonocemi. První rok Františkova pontifikátu je všeobecně hodnocen jako úspěšný – i když k zásadním změnám ve fungování církve zatím nedošlo.

Papež vzkazem na Twitteru zopakoval prosbu, kterou přesně před rokem zahájil z balkonu svatopetrského chrámu svůj pontifikát. Muž, který nejen katolíky oslovuje svým skromným a spontánním vystupováním a orientací na chudé a utiskované lidi, touto větou od té doby končí většinu svých vystoupení.

Hodnotit papeže po roce? Moc brzo

Teolog a katolický kněz Miloslav Fiala vidí první rok Františkova pontifikátu jako přípravnou fázi, po které budou teprve následovat konkrétní kroky: „O některých personálních věcech už víme, například odvolal státního sekretáře Bertoneho, vybral si jiného osobního sekretáře. Ale rok pontifikátu je příliš krátká doba. S jeho osobností jsou spojena velká očekávání. Ale musíme si počkat.“

Podobný názor zaujímá i překladatelka a redaktorka Anna Mátiková, podle které by bylo hodnocení Františkových snah reformovat chod církve příliš předčasné: „V parametrech politiky hovoříme o volebním období nebo délce mandátu, ale v církvi je perspektiva trochu jiná. Církev se určitě mění. Možná pomaleji, než jsme na začátku čekali, ale to je dobré znamení. Rychlé změny mají spíš charakter kosmetických úprav. Kdežto radikální změny vyžadují čas,“ poznamenala Mátiková.

Podle ní je nejviditelnější změnou právě chování nového papeže, jeho srdečný přístup a bezprostřední jednání s lidmi. „František je výplodem argentinské civilizace a Jižní Ameriky. Navíc jeho italský původ symbolizuje právě to, že je velice vstřícný vůči všem lidem. Už když byl arcibiskupem v Buenos Aires, bylo jeho hlavním heslem otevírání dveří všem lidem,“ dodává Fiala.

Podle Vladimíra Málka z velvyslanectví Vatikánu v České republice je pro církev nepochybně přínosem, že se papežem stal příslušník řádu Jezuitů. „Míří na srdce člověka a snaží se na něj mluvit tak, aby mu člověk porozuměl,“ poukázal Málek na přátelské jednání papeže, které je plně v souladu právě s přístupem řádu Jezuitů. „Církev se po druhém vatikánském koncilu otevřela světu. To je vždy splněno s určitými riziky, když někomu otevřu dveře svého domu, riskuji, že mi tam něco zničí,“ upozorňuje Málek, který ale Františkovu otevřenost hodnotí jednoznačně kladně. „Otazníky může budit například to, jak chce reformovat vatikánskou kurii. Není člověk ten, který by se zavděčil lidem všem. Ale já jsem mile překvapen,“ shrnul své dojmy z prvního roku pontifikátu papeže Františka Málek.

Františkovy nedělní modlitby na Svatopetrském náměstí navštěvuje zhruba čtyřnásobné množství lidí ve srovnání s jeho předchůdcem Benediktem XVI. „Cítí v sobě obnovu víry v Boha. Cítí, že skrze něj k nim promlouvá Bůh,“ vysvětlil chuť poutníků osobně se zúčastnit Františkových kázání vedoucí české sekce Rádia Vatikán Milan Glaser. „Benedikt je teolog a jeho složité myšlenkové pochody ne každý vnímá. Kdežto František je pastoralista a tlumočí své myšlenky do jednoduchých formulací a gest, které dosáhnou úplně ke všem lidem. I těm nevěřícím,“ dodává.

František odjel spolu s dalšími kněžími do Ariccia nedaleko Říma
Zdroj: ČT24/ČTK/AP Photo/L\'Osservatore Romano

Na žádné veřejné vystoupení papeže u příležitosti výročí zvolení ale nedošlo. Společně se skupinou členů vatikánské kurie strávil den duchovním rozjímáním na venkově nedaleko Říma. Do městečka Ariccia, situovaného necelých 25 kilometrů od italské metropole, odjel František s delegací 82 dalších členů kurie už v neděli autobusem. A stejným způsobem se v pátek vrátí zpátky do Vatikánu.

Předseda americké Sněmovny reprezentantů John Boehner dnes ale u příležitosti výročí oficiálně pozval papeže Františka, aby promluvil na společné schůzi obou komor amerického Kongresu. Všeobecně se očekává, že hlava římskokatolické církve zavítá do Spojených států v září příštího roku při Světovém setkání rodin ve Filadelfii.