Pentagon má nejpřesnější čas. Počítá, jak se chvějí atomy

Washington – Vědci z amerického Pentagonu sestrojili dosud nejpřesnější hodinový stroj na světě. Ten pracuje na principu počítání chvění atomů. Přesný čas potřebují američtí vojáci pro detailní synchronizaci svých moderních zařízení. I pár nanosekund totiž v dnešní době může znamenat nepřesnost o několik metrů.

Horizont 24: Pentagon sestrojil nejpřesnější měřič času (zdroj: ČT24)

Každý měsíc se ručička běžných hodin zpozdí přibližně o sekundu. Družice GPS, které armáda USA využívá dosud, na tom byly o dost lépe - za ideálním časem zaostanou o vteřinu až za 30 000 roků. Ani to ale vědcům nestačí. Nový systém se o vteřinu zpozdí za celou miliardu let.

Přesný čas měří prostřednictvím počítání chvění atomů. „Tyto vibrace jsou to nejmenší, co dokážeme změřit,“ tvrdí Stephanie Tompkinsová, vedoucí týmu, jenž působí v rámci Agentury pro výzkum pokročilých obranných projektů (DARPA) amerického ministerstva obrany.

Vojenské vybavení 21. století se bez precizního načasování neobejde. Všechny jeho složky musí šlapat lépe než švýcarské hodinky. „Vysokorychlostní letadla, řízené střely, kamery, sensory a radary pracují zároveň, vy je musíte sesynchronizovat s velkou přesností. Pokud se opozdíte o pár nanosekund, vaše poloha bude asi o metr mimo. Za pár dalších nanosekund už jste vedle o několik metrů,“ vysvětluje význam co nejpřesnějšího času pro vojáky.

Novou časomíru Pentagon buduje taky z obavy, že by GPS satelity mohly zkolabovat. Pokud by družice službu vypověděly, pocítili by to lidé na celém světě. Kromě navigací a mobilních telefonů na něm závisí elektrické rozvody nebo třeba bankomaty. Bez signálu z vesmíru můžou odmítnout vydat kýžené bankovky.