Při užívání léčebného konopí si Česko bere příklad z Izraele

Tel Aviv - Izrael rozšířil užívání lékařského konopí. Své zkušenosti s výzkumem, distribucí, ale také ochranou před zneužíváním země s mnohaletou tradicí legální léčby nabízí i ostatním zemím. Izraelci oslovili také Česko, které lékařské konopí legalizovalo před rokem.

V Izraeli se stejně jako v Česku o léčebnou marihuanu vede válka – argumentů i emocí. Na jedné straně kouření marihuany podle vědců i zkušeností nemocných účinně tlumí bolesti nebo zmírňuje chronické křeče, na druhé straně ale panují obavy z masového zneužívání a nedůvěra části odborníků.

„Museli jsme projít dlouhým obdobím, kdy jsme lékaře přesvědčovali, že je to opravdu lék, a ne droga,“ potvrzuje Smulik Shar ze společnosti Bazelet, která bude léčebné konopí v Izraeli distribuovat. Nyní v zemi konopí pro tyto účely užívá celkem 12 700 pacientů, podle informací lékařů ale čeká na schválení dalších 40 až 100 tisíc lidí.

Povolení pěstovat konopí má v židovském státě osm farem a všechny jsou pod přísným státním dohledem. Jednotlivé rostliny musí mít svůj individuální kód, recept na konzumaci jejich produktů může napsat jen několik málo lékařů. Když někteří distributoři vezou měsíční dávku pacientům až domů, jejich pancéřovaná auta sledují kamery i systém GPS.

Izrael rozšiřuje užívání lékařského konopí (zdroj: ČT24)

Izraelskými praktikami se při zavádění léčby pomocí konopí hodlá inspirovat i Česko, kde je možné předepsat marihuanu k léčebným účelům už rok. „Dají se aplikovat téměř na všechno. Co se týká distribuce, mají v Izraeli nejvyspělejší systém,“ ocenil mnohaleté zkušenosti Izraelců tuzemský ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Za účelem dozvědět se co nejvíc o izraelském systému ministr do země odjel.

Češi sice plánují dovážet léčebné konopí z Nizozemska, tuzemský rezort zdravotnictví se ale ohlíží i právě v Izraeli. A to mimo jiné také kvůli místním výsledkům. Zatímco ve světě u konopí zůstane polovina pacientů, v Izraeli díky individuálním směsím pro každého celých 86 procent.

Vydáno pod