Na začátku sčítání vedl na Slovensku v boji o prezidenta Fico

Bratislava - Slováci dohlasovali v prvním kole volby nové hlavy státu. Kvůli odpolednímu výpadku proudu ve Veľké Lomnici pod Vysokými Tatrami tu trvalo hlasování o hodinu déle. Celkové sčítání tedy začalo až ve 23 hodin. Do klání o hlasy více než čtyř milionů oprávněných voličů se přihlásilo rekordních 14 kandidátů, na začátku průběžného sčítání vedl podle očekávání současný premiér Robert Fico před podnikatelem Andrejem Kiskou. Za nimi byl pak Radoslav Procházka. Pravděpodobně nikomu z kandidátů nedali voliči nadpoloviční většinu hlasů potřebnou ke zvolení prezidentem hned v prvním kole. Jméno vítěze tak určí zřejmě až druhé kolo za dva týdny, v němž se rozhodne mezi dvěma kandidáty.

Dopoledne odvolili všichni favorité voleb. Nikdo z nich si vítězstvím jistý nebyl. Fico hlasoval krátce po poledni ve vesnici Veľké Dvorany na západním Slovensku, kde žije jeho matka. „Přistupuji k těmto volbám s velkým respektem. Počkáme, co řeknou lidé, každý výsledek budu samozřejmě akceptovat,“ řekl. 

Ficův největší rival milionář Kiska se voleb zúčastnil v rodném Popradu. „Doufám, že lidé přijdou volit, šance změnit naše Slovensko je velká. Věřím, že to dobře dopadne,“ prohlásil. 

Ve volební místnosti v Bratislavě dopoledne hlasoval i prezidentský kandidát a herec Milan Kňažko, který by podle některých sondáží mohl skončit na třetím místě za Ficem a Kiskou. Ke svým šancím na postup do rozhodujícího kola voleb se před novináři vyjádřil spíš pesimisticky: „Stavím se k tomu velmi skromně a pokorně. Samozřejmě věřím, ale zdaleka to nevidím tak suverénně.“

Profily všech favoritů prezidentských voleb najdete ZDE. 

Gašparovič: Když jsem se stal prezidentem, byl to fajn pocit 

Hlas odevzdal také současný prezident Ivan Gašparovič. Když před deseti lety kandidoval poprvé, na výsledky čekal doma a prý nebyl vůbec nervózní. Do svého volebního štábu pak dorazil jako jistý vítěz. „Už kolem půl jedenácté mě manželka upozornila, že tam máme jít, protože jsem byl zvolený prezidentem. Byl to takový fajn pocit,“ vzpomíná končící prezident. 

Z prvního kola nejspíš prezident nevzejde. Jeden z kandidátů by musel získat hlasy více než poloviny všech voličů, tedy včetně těch, kteří teď volit nešli. Nástupce Ivana Gašparoviče tak Slováci pravděpodobně vyberou až ve druhém kole 29. března. Rozhodovat se budou mezi dvěma kandidáty, kteří dnes dostanou největší důvěru voličů.