Slovenským prezidentem bude Fico, nebo Kiska

Bratislava – Do druhého kola slovenských prezidentských voleb postoupili současný premiér Robert Fico a podnikatel Andrej Kiska. Takový výsledek se sice očekával, překvapením je však těsný rozdíl mezi nimi – Fico získal 28 procent hlasů a Kiska 24 procent. O jméně příštího prezidenta se mezi těmito dvěma kandidáty rozhodne za dva týdny, v sobotu 29. března.

Slovenským prezidentem se stane Fico, nebo Kiska (zdroj: ČT24)

Robert Fico získal 531 919 hlasů, Andrej Kiska 455 996 hlasů. Premiéra od jeho hlavního rivala tak dělí přibližně 76 000 hlasů. Jak poznamenala zpravodajská televize TA 3, je to mnohem méně, než předpovídaly průzkumy. Fico naznačil, že menší počet hlasů pro něj souvisí se slabším zájem Slováků o účast ve volbách. Zatímco on sám očekával, že k urnám dorazí kolem 60 procent lidí, právo hlasovat využilo jen 43,4 procenta oprávněných voličů.

„První kolo jsem vyhrál. Jsem úplně v pohodě a těším se na druhé kolo,“ reagoval Fico na tiskové konferenci na dotazy, zda není tímto výsledkem zklamán. „Jsem připravený bojovat. Nic mě neodradí od úsilí změnit Slovensko,“ komentoval zase výsledek Kiska, který již požádal o podporu zbylých dvanáct kandidátů.

  • Oba kandidáti se ráno střetli v první povolební debatě. Čtěte ZDE
  • Jak výsledky hlasování hodnotí politologové? Čtěte ZDE

„Na papíře vyhrál Fico, ale skutečným vítězem je Kiska,“ usoudil komentátor Marián Leško během debaty v televizi Markíza. Ficovi voliči podle něj nebyli dostatečně motivovaní: s Ficem jako premiérem jsou spokojení, a proto nenašli dodatečný důvod, aby mu pomohli do prezidentského křesla.

„Hra je otevřená, Fico se stále může stát prezidentem,“ konstatoval analytik Eduard Chmelár, nicméně připustil, že „tento výsledek není pro Fica žádná výhra“. Ve druhém kole podle něj půjde o referendum, které může rozhodnout o budoucnosti Fica a jeho strany Směr. Podobně se v noci vyjádřil i samotný premiér.

Směr-SD před dvěma lety přesvědčivě vyhrál parlamentní volby, ve kterých získal pohodlnou většinu ve sněmovně, a tak mohl sestavit jednobarevnou vládu. I v případě, že by se Fico prezidentem nestal, z politiky odejít nehodlá. „Získal jsem silný mandát v roce 2012, nemám žádný důvod o nějaké změně uvažovat,“ tvrdí.

Na bronzovou příčku dosáhl nezařazený poslanec Radoslav Procházka se 403 548 hlasy. Sice nepostoupil do finále, ale s takovou podporou by se podle komentátorů mohl ucházet o roli nového vůdce slovenské pravice. Předstihl totiž i veterána polistopadové politiky, bývalého ministra a herce Milana Kňažka, jenž přesvědčil téměř čtvrt milionu voličů. „Lidé rozhodli, že to bude jinak,“ řekl Kňažko krátce po půlnoci, tedy ještě v průběhu sčítání.

PŘEHLEDNĚ: Výsledky 1. kola slovenských prezidentských voleb

Volební účast 43,4 %

  • Robert Fico 28,0 %
  • Andrej Kiska 24,0 %
  • Radoslav Procházka 21,2 %
  • Milan Kňažko 12,9 %
  • Gyula Bárdos 5,1 %
  • Pavol Hrušovský 3,3 %
  • Helena Mezenská 2,4 %
  • Ján Jurišta 0,6 %
  • Ján Čarnogurský 0,6 %

Kandidátů bylo celkem čtrnáct. Žádný ze zbylých pěti uchazečů o post slovenského prezidenta však nezískal více než 0,5 procenta hlasů.

Mnohem hůře dopadl někdejší disident a bývalý slovenský premiér Ján Čarnogurský. Ten získal přízeň 12 207 voličů. Jen o dva hlasy více dostal komunistický kandidát Ján Jurišta. „Tato volební noc je má poslední volební noc,“ řekl Čarnogurský.

První kolo kromě nepřízně počasí poznamenalo také skandální odhalení, že kvůli mezeře v zákoně může jeden volič hlasovat až třikrát. Tragicky pak do průběhu voleb zasáhla smrt staršího muže ve východoslovenské obci Jedlinka – zkolaboval přímo ve volební místnosti, zemřel později v sanitce při převozu do nemocnice.

KDO JSOU KANDIDÁTI NA SLOVENSKÉHO PREZIDENTA?

Robert Fico (narozen 15. září 1964 v Topoľčanech) je od roku 2012 slovenským premiérem. Šéfuje jednobarevné vládě strany Směr-SD, jejímž je předsedou. Premiérem už jednou byl, a to v letech 2006 až 2010 v koalici s Hnutím za demokratické Slovensko Vladimíra Mečiara a Slovenskou národní stranou.

Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě, od roku 1999 je členem strany Směr-sociální demokracie. V minulosti byl členem Strany demokratické levice (SDL, 1990–1999) a Komunistické strany Slovenska (1987–1990).

Je dlouhodobě nejoblíbenějším slovenským politikem, zároveň ale podle pozorovatelů rozděluje společnost do dvou táborů. Soupeři v prezidentských volbách opakovaně upozorňují na to, že v případě jeho vítězství bude strana Směr-SD ve svých rukou koncentrovat nebývalou moc (už má post premiéra i šéfa parlamentu).

Nestraník Andrej Kiska (narozen 2. února 1963 v Popradu) je podnikatel, filantrop a zakladatel neziskové organizace Dobrý anděl. Ta na Slovensku a v Česku poskytuje pomoc rodinám, které se dostaly do finančních problémů v důsledku závažné nemoci svého dítěte.

Vystudoval elektrotechnickou fakultu Slovenské technické univerzity v Bratislavě. V roce 1996 založil splátkové společnosti Triangel a Quatro, které v následujících letech společně s bratrem také řídil. Po jejich prodeji v roce 2005 se rozhodl věnovat charitativní činnosti.

Několik dní před prvním kolem prezidentské volby jej neznámí aktivisté na internetu a prostřednictvím letáků obvinili, že zbohatl poskytováním předražených půjček a že má blízko ke scientologické církvi, která údajně usiluje o ovládnutí politiky a ekonomiky. Kiska to odmítl a podal trestní oznámení pro pomluvu na neznámého pachatele. Za lichváře jej posléze v televizní debatě označil i premiér Robert Fico.

Kiska spoluvlastní nebankovní společnost TGI Money, která v Česku poskytuje úvěry. Slovenský list Pravda napsal, že firma poskytuje úvěry za podmínek, které slovenské soudy označily za nezákonné, a údajně ji pokutovala též Česká obchodní inspekce.