Horko pod Tatrami. Kiska chce na Fica podat trestní oznámení

Bratislava – Hledání nového slovenského prezidenta vstoupilo do své horké fáze bezprostředně poté, co byly jasné výsledky hlasování v prvním kole volby. Postupující nestraník Andrej Kiska už večer oznámil, že na svého protikandidáta, premiéra Roberta Fica, podá trestní oznámení – vzpírá se tak obvinění z lichvářství. Svůj záměr dnes ráno potvrdil v prvním prezidentském duelu ve Slovenské televizi (RTVS) i ve vysílání ČT24.

Sestřih debaty kandidátů na slovenského prezidenta (zdroj: ČT24)

„Trestní oznámení je připravené. Každý občan musí hájit svou hrdost, čest a dobré jméno,“ prohlásil Kiska v ranním duelu prezidentských kandidátů na RTVS. „Pan premiér by měl zvážit, zda má urazit člověka a používat takováto slova, když nejsou podložená fakty.“

Trestním oznámením se chce Kiska bránit proti středečnímu vyjádření premiéra a prezidentského kandidáta slovenských socialistů Roberta Fica. Ten v on-line debatě serveru Čas.sk zaútočil na dvě splátkové společnosti, které Kiska v minulosti vlastnil, a prohlásil: „Není tajemstvím, že jste vydělal peníze lichvou a dnes lichvu provozujete v Čechách.“ Stejné obvinění potom zopakoval i v poslední předvolební debatě na RTVS s tím, že má důkazy, které Kiskovo pochybné podnikání potvrzují.

Fico: Musíme se dozvědět, kdo pan Kiska je

Dnes Fico v ranní debatě trestní oznámení nijak detailně komentovat nechtěl. „Začínat první den druhého kola trestním oznámením je nešťastné,“ prohlásil pouze. „Nebuďte překvapený, že váš život bude monitorovaný a že veřejnost chce vědět, co jste a kdo jste,“ dodal s odkazem na skutečnost, že Kiska za sebou nemá politickou minulost – kandidatura na hlavu státu je totiž jeho vůbec prvním politickým angažmá.

„O tom je kampaň,“ doplnil Fico ve vysílání ČT24. „Musíme se dozvědět podstatně víc, kdo pan Kiska je, protože věci, které o jeho osobě vycházejí na povrch, nejsou úplně nejkrásnější. Jinak koupíme zajíce v pytli, a potom se budeme divit.“

Chystané trestní oznámení proti Ficovi přitom není jediný právní krok, který Kiskův tým připravuje. Jak prezidentský kandidát uvedl, již podal trestní oznámení na neznámého pachatele - ohrazuje se tak proti antikampani v podobě letáků, které se na Slovensku v minulých dnech objevily.

Prezidentský duel - kdo s koho?

ROBERT FICO: Premiér a nejoblíbenější slovenský politik, který koncem roku 1999 založil vlastní stranu Směr (později Směr-sociální demokracie). S ní zvítězil ve volbách v červnu 2006, po nichž byl poprvé jmenován premiérem. Směr vyhrál i volby v roce 2010, Ficovi se ale nepodařilo sestavit vládu a musel odejít do opozice. Do premiérské funkce se vrátil po předčasných volbách v březnu 2012. V prvním kole volby získal 28 procent hlasů.

ANDREJ KISKA: Bývalý podnikatel a zakladatel nadačního fondu Dobrý anděl, který působí i v Česku a poskytuje pomoc rodinám, jež se v důsledku závažné nemoci svého dítěte dostaly do finančních problémů. Prezidentskou kandidaturu oznámil jako první, kampaň si platí sám. V prvním kole volby získal 24 procent hlasů.

Nezkušenost s politickou praxí - výhoda, nebo nevýhoda?

Nadcházejících čtrnáct dní kampaně před druhým kolem Fico definoval Kiskovou politickou nezkušeností a údajnou nečitelností. „Bude zde koncept kandidáta, který nabízí své zkušenosti, a koncept kandidáta, o kterém nic nevíme,“ zdůraznil. Ve vysílání ČT24 potom upozornil na to, že Kiskův profil není známý - protikandidátovi vytknul i to, že lavíruje kolem svého vyznání. Sám ovšem své vyznání uvést nechtěl s tím, že jde o jeho soukromou věc.

Kiska naopak v absenci politické praxe spatřuje výhodu; podle svých slov kandiduje proti člověku, který zemi vede (s malou přestávkou) šest let – a lidé na Slovensku se prý necítí dobře. „Jedním kandidátem je člověk, který je dvacet let v politice, a na straně druhé je tu moje nabídka, nabídka člověka, který nikdy nebyl v politice, ale rozumí ekonomice a věcem, ve kterých na Slovensku stát selhává,“ prohlásil ve vysílání ČT24 s tím, že o problémech nejen mluví, ale dokáže je i řešit.

O tom, kdo v prezidentském paláci vystřídá Ivana Gašparoviče, Slováci definitivně rozhodnou za čtrnáct dní, v sobotu 29. března. Podle odborníka na politický marketing Oto Kóni Fico svými slovy o lichvě stanovil téma, kterému se bude klání v následujících dnech věnovat. „Před prvním kolem to byl určitě marketingový tah, zasel zrníčko pochybností,“ soudí. „Dnes pozornost od vlastních obvinění o lichvě odváděl, ale od pondělka to bude téma této kampaně a myslím, že před druhým kolem bude udávat hlavní směr. Jestliže má takové (důkazové) materiály, je chlapské je nyní ukázat.“

  • Andrej Kiska na ČT24: Za tím, že lidé chodí všeobecně méně volit, je skutečně únava z politiky. Jsou znechucení tradičními politiky a tím, že se jejich problémy neřeší.
  • Robert Fico na ČT24: Bojím se dobrodruhů v politice. Dobrodruzi ať jedou do Afriky na hon, ale ať nechodí do politiky.