Na Sibiři zabíjel pančovaný alkohol, mrtvých je nejméně 11

Moskva – Zřejmě nekvalitní alkohol má na svědomí život jedenácti lidí ze sibiřské vesnice Krasnyj velikan u jezera Bajkal. Dalších šest osob lékaři převezli do nemocnice, jejich stav je vážný. Po incidentu začali záchranáři a toxikologové procházet domy a zjišťovat, zda postižených není víc. Zároveň vyzvali obyvatele vesnice i jejího okolí, aby nepili alkoholické nápoje.

Podle předběžných informací se výpovědi mužů i žen, kteří vyhledali pomoc lékaře, shodují v tom, že v sobotu večer pili alkohol. Přitom spolu ale nebyli v jedné společnosti.

Policie nejdříve informovala, že bylo nalezeno pět mrtvých – dva muži a tři ženy ve věku od 26 do 52 let. „Těla místních obyvatel bez zjevných známek násilné smrti se našla o nedělním ránu. Podle předběžných zjištění se příčinou smrti mohla stát otrava nekvalitním alkoholem,“ píše se v policejním komuniké. Okolnosti tragédie vyšetřují kriminalisté.

Gubernátor Zabajkalského kraje Konstantin Ilkovskij kvůli situaci v obci Krasnyj velikan nařídil zpřísnit kontrolu distribuce alkoholických nápojů. Dal také pokyn k prověrce obchodních sítí a všech míst, kde se alkohol prodává.

Ruské úřady už dříve zvýšením cen zahájily tažení proti nadměrné spotřebě alkoholu, který statisícům Rusů zkracuje život. Experti nicméně varují, že stát nemá pod kontrolou výrobu a spotřebu nelegální, nezdaněné vodky ani podomácku páleného alkoholu. Zdražování legální, bezpečné vodky podle nich jen povede k tomu, že bude přibývat lidí, kteří se otráví pančovaným alkoholem, podobně jako za časů částečné prohibice na konci sovětské éry.

Vydáno pod