Chceme zpět do Česka, žádají krajané na Ukrajině českou vládu

Malinovka - Čeští krajané na Ukrajině žádají vládu, aby jim pomohla s přestěhováním do vlasti. Na prezidenta a premiéra se dopisem obrátilo na 40 rodin. To je asi 100 lidí z řad Volyňských Čechů ze Žitomirské oblasti. Stěžují si na rostoucí kriminalitu a mají strach z konfliktu s Ruskem. Natáčel s nimi reportér ČT Tomáš Vlach.

Události: Krajané na Ukrajině chtějí zpět do Česka (zdroj: ČT24)

Vesnice Malinovka leží 100 kilometrů od Kyjeva, stranou všech dramatických událostí, i tady je ale znát napětí. Právě z Malinovky a nedalekého Malína vzešel nápad napsat dopis českým politikům - lidé se bojí konfliktu s Ruskem. 

Místní lidé mluví o nárůstu kriminality, vypálených obchodech a taky o vyhrožování kvůli tomu, že někteří Češi pracovali v místní samosprávě a museli vstoupit do Janukovyčovy Strany regionů. 

Češi z Ukrajiny odcházeli v několika vlnách. První byla po válce, druhá v devadesátých letech. Dnes krajané z Malinovky litují, že se tehdy k repatriaci nepřipojili. České úřady jim tehdy prý slíbily, že organizované návraty domů budou pokračovat, už jenom kvůli tomu, že jen pár desítek kilometrů odsud je černobylská elektrárna a následky její katastrofy cítí krajané dodnes na svém zdraví. Nic takového se ale nestalo. 

Mluvčí českého ministerstva vnitra Pavel Novák potvrdil, že vláda od krajanů na Ukrajině dostala žádost: „Podnět jsme obdrželi a v tuto chvíli se jím zabýváme.“ 

Na Ukrajině žije kolem 10 tisíc českých krajanů - jejich vesnice jsou i na Krymu. Kromě Žitomiru ale zatím české úřady žádnou další iniciativu požadující urychlené přesídlení neřeší. 

Čeští krajané na Ukrajině
Zdroj: ČT24
Vydáno pod