Zpravodajka ČT: Ukrajina vyslala na východ tanky 92. divize

Charkov – K východní hranici mezi Ukrajinou a Ruskou federací zamířily tanky 92. tankové divize ukrajinské armády, informovala zpravodajka ČT Adriana Dergam. Podle ní se rovněž v Charkově shromažďují skupiny lidí, které místní lidé neznají. Řada indicií ukazuje na to, že jde o provokatéry z Ruska, kteří se mohou podílet na nepokojích ve městě. Ukrajinské bezpečnostní služby už v místě zadržely příslušníky ruské rozvědky.

„Tyto skupiny mužů ve věku 25 až 45 let sportovního vzezření jsou velice dobře organizované. Místní lidé je považují za placené provokatéry. Údaje z rusko-ukrajinské hranice svědčí o tom, že několik autobusů už ukrajinské úřady zadržely,“ uvedla zpravodajka ČT. Vše ukazuje na to, že přijíždějí do východoukrajinských měst z ruského území.

Autobusy s ruskými poznávacími značkami se prý na východě Ukrajiny pohybují třeba také v Doněcku. Střety ukrajinských a proruských radikálů si v Doněcku a Charkově vyžádaly od poloviny týdne životy tří lidí a řadu zraněných. Za vyvoláváním nepokojů by mohly stát také právě skupiny organizovaných Rusů.

Ukrajinská vláda chce zastavit ruské síly

Ukrajinské ministerstvo zahraničí v sobotu obvinilo Rusko z vojenské invaze poté, co ruští vojáci obsadili distribuční stanici plynu na jihovýchodě Ukrajiny blízko Krymu. Poprvé se tak zřejmě ruské síly pustily mimo oblast Krymu. Kyjev právě v důsledku této události pohrozil, že k zastavení ruské armády použije veškeré prostředky.

Adriana Dergam: K východní hranici zamířily tanky 92. divize (zdroj: ČT24)

Ukrajinská krize podrobně na webu ČT24:

VÝSLEDKY: Krym chce jednoznačně do ruské náruče
REAKCE: Podle Zaorálka se ocitlo Rusko v izolaci
KRYM: 
O referendum byl velký zájem
KYJEV: Příměří do pátku, slíbili si ruský a ukrajinský ministr
PRAHA: Politika dobré vůle podle Kalouska na Krymu prohrála
REFERENDUM: Krymská krize nekončí, jen se posouvá na vyšší úroveň
OBRAZEM: Jak se volí na Krymu

Vydáno pod