Srbské volby ovládl Vučić, opozice se bojí vlády jednoho muže

Bělehrad - Srbská pokroková strana (SNS), která výrazně vyhrála nedělní předčasné volby, bude mít v parlamentu absolutní většinu křesel. Vyplývá to z výsledků po sečtení více než 99 procent hlasů. Prezident Tomislav Nikolić již potvrdil, že sestavením nové vlády hodlá pověřit předsedu vítězné strany Aleksandara Vučiče, který byl do voleb vicepremiérem. Vučić slíbil vyvést Srbsko z ekonomické krize, opozice ale varuje před soustředěním moci v rukou jedné strany. Volby proběhly za viditelného nezájmu voličů.

Nová vláda by podle Vučiče měla být vytvořena nejpozději do 1. května. I když by vzhledem k drtivému vítězství mohla být jednobarevná, o jejím složení hodlá budoucí premiér jednat s ostatními šesti stranami, které se dostaly do parlamentu.

Mluví se především o nynějším koaličním partnerovi, Srbské socialistické straně (SPS) dosavadního premiéra Ivici Dačiče. Účast ve vládě ale není vyloučena ani pro Novou demokratickou stranu (NDS) bývalého prezidenta Borise Tadiče. Kromě toho je možné i zapojení alespoň některé ze tří menších politických stran národnostních menšin.

Podle oficiálních, byť stále ještě předběžných údajů ústřední volební komise se voleb zúčastnilo 53,12 procenta voličů. SNS získala 48,34 procenta hlasů, což by jí mělo v 250členné Národní skupštině zajistit 158 mandátů. SPS, která skončila na druhém místě, by měla obsadit 44 křesel, protože její koalici se dvěma menšími stranami podpořilo 13,51 procenta zúčastěných voličů.

Pro opoziční strany skončilo hlasování tragicky. Do skupiny se z významnějších dostaly jen dvě. Úspěšnější z nich, kdysi vládnoucí Demokratická strana (DS) zavražděného premiéra Zorana Djindjiče, si připsala 6,04 procenta hlasů a zřejmě obsadí 19 křesel. Tadičovu NDS volilo 5,71 procenta hlasujících a bude mít o mandát méně.

Ilustrační foto
Zdroj: ČTK/AP/Darko Vojinovic

V jednom z nejmladších států světa je bez práce každý třetí člověk, země se potýká s nárůstem organizovaného zločinu. To vše brzdí balkánského tygra. Vučić a jeho strana nabyli značné popularity právě rozhodným postupem proti organizované kriminalitě a značným pokrokem na cestě k členství v Evropské unii. Srbsko zahájilo přístupové rozhovory v lednu. V minulých měsících muselo splnit tvrdé podmínky ve vztahu ke Kosovu.

Opozice a řada politologů ale varují před nebezpečným soustředěním moci v rukou jediného muže, Vučiče, po vzoru někdejšího autoritářského vůdce Slobodana Miloševiče.

Srbské volby ovládl favorizovaný Vučić (zdroj: ČT24)
Vydáno pod