Jako nacismus či apartheid, popsala komise OSN zločiny v KLDR

Ženeva - Zločiny páchané komunistickým režimem v Severní Koreji jsou srovnatelné s nacismem, apartheidem a zločiny kambodžských Rudých Khmerů. Uvedli to dnes vyšetřovatelé Spojených národů na zasedání Komise OSN pro lidská práva v Ženevě. KLDR a Čína zprávu vyšetřovatelů OSN o Severní Koreji kritizovaly jako nedůvěryhodnou.

Severokorejský představitel zprávu tříčlenné vyšetřovací skupiny označil za směšný výmysl. Komise OSN pro lidská práva by podle něj měla místo KLDR raději vyšetřovat Spojené státy. Čínský diplomat Čchen Čchuan-tung uvedl, že zpráva není podle Pekingu objektivní a nestranná, protože v ní jsou pouze zprostředkované informace. Zpráva je „odtržená od reality“, její důvěryhodnost je pochybná a jsou v ní nepodložená obvinění namířená proti Číně.

„Vzhledem k tomu, že komise nebyla schopna získat podporu a spolupráci dané země, nemohla splnit svůj úkol nestranným, objektivním a efektivním způsobem,“ prohlásil Čchen. 370stránková zpráva se zakládá na informacích a rozhovorech shromážděných mimo dotyčnou zemi a nejsou v ní informace z první ruky. „Otázkou je, zda takové vyšetřování skutečně může být důvěryhodné,“ dodal Čchen.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Šéf tříčlenné skupiny vyšetřovatelů, australský soudce ve výslužbě Michael Kirby dnes na zasedání Komise OSN pro lidská práva v Ženevě zdůraznil, že svět by měl zakročit, aby zločiny proti lidskosti byly v KLDR zastaveny.

„Postavit se zlu nacismu, apartheidu a Rudých Khmerů vyžadovalo odvahu ze strany světových mocností. Je nutné, abychom zastavili porušování lidských práv a zločiny proti lidskosti páchané v KLDR,“ konstatoval Kirby.

Vyšetřovací skupinu ustavila loni v březnu Komise OSN pro lidská práva. Jde zatím o nejserióznější mezinárodní snahu prověřit tvrzení o systematickém závažném porušování lidských práv v KLDR. Svou zprávu vyšetřovatelé zveřejnili letos 17. února. Žádají v ní mimo jiné, aby se severokorejský režim, včetně vůdce Kim Čong-una, zodpovídal ze svých činů před Mezinárodním trestním soudem (ICC).

Zpráva OSN vyzývá k uzavření koncentračních táborů v KLDR (zdroj: ČT24)