Kampaň na Slovensku bude zřejmě tvrdá, konfrontační a mobilizační

Bratislava - Boj na ostří nože, v němž se mnohé teprve začínají brousit. Tak by se dala charakterizovat nadcházející kampaň před druhým kolem prezidentských voleb na Slovensku, v němž se utká zdánlivě neporazitelný favorit a současný premiér Robert Fico s podnikatelem Andrejem Kiskou, kterého před rokem většina Slováků ani neznala. Politolog Grigorij Mesežnikov očekává tvrdou, konfrontační, útočnou a masivní mobilizační kampaň, nicméně si nemyslí, že by soupeři použili špinavé způsoby vzájemné diskreditace.

Druhé kolo se uskuteční 29. března; v tom prvním získal Fico 28 procent hlasů, Kiska o čtyři procenta méně. Právě to, že oba hlavní soupeři dosáhli srovnatelných výsledků, označuje Mesežnikov za největší překvapení. Fico podle něj nedokázal oslovit všechny své tradiční voliče a v porovnání s předloňskými parlamentními volbami získal polovinu hlasů než tehdy jeho strana Směr. V tom, že značná část jeho voličů nepřišla k volbám, se podle Mesežnikova projevily i jiné faktory než jen to, že spoléhali na Ficův postup – premiér zřejmě nedostatečně splnil jejich očekávání. Tábor Ficových odpůrců se rozšířil a Kiska dnes disponuje lepšími možnostmi k oslovení voličů, kteří podpořili další středopravé kandidáty. 

Reklamní stratég Jakub Horák si Kiskovu popularitu vysvětluje také jeho charitativní činností, kterou začal dělat několik let předtím, než oznámil kandidaturu na prezidenta. „Každý je přece rád, když někdo pomáhá. Také by to dělat nemusel a mohl by si koupit třeba jachtu v Toskánsku,“ vysvětluje. Kiska navíc slibuje změnu a hlavně nadstranickost. Svého rivala voličům vymlouvá hlavně kvůli případné koncentraci moci, kterou přirovnává ke komunismu. Směr totiž po přesvědčivém vítězství v předčasných parlamentních volbách před dvěma lety obsadil nejen posty premiéra a všech ministrů, ale také křeslo předsedy sněmovny. V případě Ficova úspěchu by získal i post prezidenta.

Kampaň proti Kiskovi před prvním kolem voleb varovala, že jeho prostřednictvím ovládne Slovensko scientologická církev. „Na tradičně katolickém Slovensku je vyhrožování scientologií poměrně vážná věc. Určitě to ovlivní několik procent obyvatel a já být šéfem Ficovy volební kampaně, tak si myslím, že by ve všech časopisech měly začít vycházet hrůzné příběhy o obětech scientologie,“ soudí Horák. Sám Kiska přitom jakékoli spojení se scientology odmítá. Tvrdí, že ani žádné nezná a že věří v Boha. Na anonymní zadavatele antikampaně podal trestní oznámení a hodlá je podat i na Fica, který jej obvinil z lichvy. „Podnikaní, které využívají desítky tisíc lidí, přičemž sazby spotřebních úvěrů jsou v rámci republiky průměrné, lze jen těžko nazvat lichvou,“ říká k tomu ekonomický analytik Radovan Ďurana.

Fico by měl vsadit na strašení scientologií a na případné oběti Kiskova podnikání, soudí experti

Z dnešní Ficovy tiskové konference i z jeho vyjádření v povolební debatě vyplývá, že v kampani bude především cílit na slabá místa svého protikandidáta. V Interview Daniely Drtinové to uvedl politolog a slovakista Pavel Hynčica. Lze podle něj očekávat, že Fico bude poukazovat na některé problematické aspekty Kiskovy podnikatelské činnosti. Pomoci by mu prý mohlo, kdyby nějakým způsobem kontaktoval lidi, kteří se stali v jistém smyslu obětí Kiskova podnikání.

Podle Mesežnikova se nicméně dosavadní Ficovy snahy zdiskreditovat rivala ukázaly jako málo produktivní, či dokonce kontraproduktivní. Premiér by měl napříště raději prezentovat své pozitivní kvality, zatímco Kiska bude muset přitvrdit rétoriku, protože zatím vystupoval poměrně nekonfrontačně.

První kolo slovenských prezidentských voleb
Zdroj: ČT24

Hynčica je zároveň opatrný, pokud jde o spekulace ohledně Ficovy motivace k prezidentské kandidatuře. Nedomnívá se, že by v případě svého vítězství chtěl Fico na Slovensku zavést jakýsi poloprezidentský systém; spíše soudí, že strana Směr při výběru prezidentského kandidáta k němu neměla vhodnou alternativu.

Fico získal nejvíce hlasů, skutečným vítězem ale není, shoduje se slovenský tisk

První kolo prezidentských voleb na Slovensku sice s malým náskokem vyhrál Fico, ale ve skutečnosti se Slováci přiklonili na stranu jeho hlavních soupeřů, komentuje vesměs slovenský tisk výsledky sobotního hlasování. „Slovensko hlasovalo proti premiérovi Ficovi. Těsné vítězství Fica. To je největší šok prvního kola prezidentských voleb,“ napsal nejčtenější slovenský list Nový čas. Dodal, že zatímco Fico získal přes 531 000 hlasů, čtveřici jeho soupeřů včetně Kisky, kteří se před volbou vymezili proti premiérovi, podpořilo dohromady 1,1 milionu voličů.

„Měly to být prezidentské volby o jednom muži. Premiéru Ficovi měly potvrdit jeho jasnou politickou dominanci na Slovensku. Místo toho Fico vyhrál první kolo jen o čtyři procenta a od druhého postupujícího - nezávislého kandidáta Kisky - ho dělilo jen něco přes 75 000 hlasů,“ poznamenaly Hospodárske noviny. List soudí, že ve druhém kole by se na Kiskovu stranu mohli přiklonit například voliči nepostupujících prezidentských kandidátů Radoslava Procházky a Milana Kňažka, kteří v sobotním hlasování skončili na třetím a čtvrtém místě. Vítězství milionáře Kisky prý ale jisté není, protože velká část Ficových sympatizantů v sobotu nehlasovala. Podle odborníků spoléhali na premiérovo vítězství.

Podle deníku Sme je sice Fico vítězem prvního kola voleb hlavy státu, toto vítězství ale deník označil za podobně zdrcující prohru, jakou Fico zažil v parlamentních volbách v roce 2010. Tehdy jeho strana Směr-sociální demokracie sice vyhrála, vládu ale nakonec nesestavila. „Nemůže se divit. Z jeho snahy ovládnout celou zemi jde strach. Vláda jedné strany je zlo, které chápou i jindy rezignovaní voliči,“ soudí list.

Fico už podle bookmakerů není favoritem

Slovenské sázkové kanceláře očekávají, že novým prezidentem země se stane podnikatel Andrej Kiska. Pokud si nyní zájemce vsadí na jeho zvolení hlavou státu, dostane v případě správného tipu za každých vložených sto eur zhruba 145 eur. Na vítězství Fica by tipující vydělal necelý trojnásobek svého vkladu. Ještě v únoru slovenští bookmakeři favorizovali úřadujícího premiéra; na jeho zvolení vypsali tak nízký kurz, že tipující by po odečtení manipulačního poplatku vyhráli jen symbolickou sumu.

Podle politologů má Kiska šanci oslovit zejména voliče dalších nejméně tří neúspěšných prezidentských kandidátů, kteří se ve volební kampani vymezili proti Ficovi a kteří spolu s Kiskou dohromady získali více než 61 procent hlasů. Odborníci ovšem také upozornili, že řada příznivců Fica se prvního kola voleb nezúčastnila, protože očekávali úspěch svého favorita.