Putin uznal nezávislost Krymu

Moskva - Vladimir Putin podpisem prezidentského dekretu uznal nezávislost Krymu na Ukrajině, kterou dnes vyhlásil krymský parlament. Uznání nezávislosti je považováno za první krok k budoucímu připojení separatistického poloostrova k Ruské federaci.

Krize na Krymu - hlavní události dne:

  • Krymský parlament vyhlásil nezávislý stát Krymská republika a požádal o připojení k Rusku.
  • Moskva v rámci řešení ukrajinské krize navrhla vytvořit z Ukrajiny bez Krymu politicky neutrální federaci, jejíž hranice by garantovaly Rusko, EU a USA. Kyjev to označil za nepřijatelné podmínky.
  • Ministři zahraničí EU dnes schválili sankce vůči 21 lidem z Ruska i Krymu; týkat se budou zmrazení majetku a omezení cest do EU. Zavedení sankcí oznámily i Spojené státy.
  • Vladimir Putin podepsal dekret uznávající nezávislost Krymu.

Prezidentský dekret uvádí, že s ohledem na vůli obyvatel Krymu, kterou vyjádřili v referendu, Rusko uznává suverenitu a nezávislost Krymské republiky, v jejímž rámci má Sevastopol zvláštní status. Sevastopol oficiálně není součástí krymské autonomie a do Ruské federace chce vstoupit jako samostatný subjekt. Dekret vstupuje v platnost dnem podpisu, čili dnes.

Referendum na Krymu
Zdroj: Hannibal Hanschke/ČTK/DPA

Státní duma má v úterý schvalovat prohlášení na podporu krymského referenda. Duma bude zasedat od 07:00 SEČ a jednat má zhruba pět hodin. Před polednem se poslanci odeberou do slavnostního Georgijevského sálu v Kremlu, kde k poslancům dolní i horní parlamentní komory promluví prezident.

Podle zákona z roku 2001, který reguluje přijímání nových subjektů Ruské federace, musí žádost o připojení nejprve schválit hlava státu. Až po ní se návrhem zabývají komory ruského parlamentu a ústavní soud.

Text prohlášení vítá výsledek krymského referenda, ruští zákonodárci se také zavazují „přispět k sociálnímu a ekonomickému rozvoji Krymu a k prosperitě jeho obyvatel a udržovat na tomto území během přechodného období mír, klid a smír“. Poslanci v dokumentu také slibují respektovat legitimní práva všech obyvatel Krymu „nehledě na jejich občanství, etnický původ, jazyk a vyznání“.

ČT24.z o ukrajinsko-ruské roztržce

Vydáno pod