Večeře nebude, vzkázal Ashtonové na protest íránský ministr zahraničí

Teherán - Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf zrušil dnešní pracovní večeři s Catherine Ashtonovou. Učinil tak na protest proti tomu, že se šéfka unijní diplomacie během své nedávné návštěvy Íránu setkala s ženskými aktivistkami, které se před pěti lety podílely na demonstracích proti znovuzvolení Mahmúda Ahmadínežáda prezidentem.

Ministryně zahraničí EU byla v Íránu před týdnem a jednala se Zarífem i s prezidentem Hasanem Rúháním. Během dvoudenní cesty se ale setkala rovněž s aktivistkami, které se podílely na demonstracích proti znovuzvolení Mahmúda Ahmadínežáda prezidentem v roce 2009. Policie tehdy pozatýkala stovky představitelů opozice, právníků, novinářů, filmařů, obhájců lidských práv a politických aktivistů. Íránská tisková agentura Fars napsala, že zrušením schůzky Írán protestuje proti „nekoordinovaným jednáním“, které Catherine Ashtonová v Teheránu vedla.

Schůzka obou státníků se měla uskutečnit ve Vídni, kde bude v úterý zahájeno další kolo rozhovorů mezi Íránem a šesti světovými velmocemi. Írán po letech neúspěšných rozhovorů se šesti velmocemi loni v listopadu přistoupil na dohodu, která mu nařizuje omezit obohacování uranu a další aktivity jeho jaderného programu. Výměnou získává uvolněná konta a další úlevy v sankcích. Toto ujednání má ale platnost jen do poloviny letošního roku. Aby se mohl sankční režim dál zmírnit, musí Írán vyjednat trvalou dohodu.