Kiska podle Fica lhal: Scientology zná a moc dobře ví, co to je

Bratislava – Slovenský premiér a prezidentský kandidát Robert Fico dnes na brífinku znovu obvinil svého soupeře v boji o funkci hlavy státu Andreje Kisku z toho, že má blízko k scientologické církvi. Podle ministerského předsedy Kiska lhal, když řekl, že nezná nikoho z prostředí scientologů kromě Toma Cruise a že ani neví, co scientologie je. Kiskovi loni v nakladatelství Alert vyšla kniha Vezmi život do svých rukou a jeho majitel Ladislav Pavlík je ředitelem Vysoké školy Rona Hubbarda, zakladatele scientologické církve v USA. V lednu se Kiska podle premiéra navíc zúčastnil konference podnikatelů v Banské Bystrici, kterou opět organizovala Pavlíkova škola. Kiska dnes na brífinku napojení na scientology znovu popřel.

Druhé kolo prezidentských voleb se uskuteční 29. března; v tom prvním získal Fico 28 procent hlasů, Kiska jen o čtyři procenta méně, což se považuje za největší překvapení voleb. Politologové očekávají tvrdou, konfrontační, útočnou, masivní mobilizační kampaň. 

„Scientologická sekta má mocenské ambice, je to vymývání mozků,“ zdůraznil dnes na brífinku Fico. Na přímou otázku, zda si myslí, že je Kiska scientolog, ale přímo neodpověděl. Kiska podle Fica lže a zamlčel před volbami důležité informace o svém napojení na scientology, což premiér považuje za bezpečnostní riziko pro Slovensko. „Jak může být prezidentem, který se dostává k nejtajnějším dokumentům a který je vrchním velitelem ozbrojených sil, někdo, kdo má taková propojení na sektu scientologů na Slovensku?“ ptal se Fico. Na dnešním brífinku nicméně uvedl, že jeho strana Směr nemá nic společného s letáky, které před prvním kolem prezidentských voleb popsaly Kisku jako člověka napojeného na scientology.

Slovenská média přitom dnes informovala, že ministerstvo hospodářství za nynější vlády poskytlo dotaci více než 233 tisíc eur (přes šest milionů korun) soukromé firmě z východního Slovenska, jejíž šéf Michal Homza se hlásí k scientologům. Podle ministerstva hospodářství šlo o dotace na technologie, kvůli kterým společnost nemusela mít bezpečnostní prověrku.

Kiskova kniha "Vezmi život do svých rukou"
Zdroj: ČT24

Kampaň proti Kiskovi před prvním kolem voleb varovala, že jeho prostřednictvím ovládne Slovensko scientologická církev. Sám Kiska přitom jakékoli spojení se scientology odmítá. Tvrdí, že ani žádné nezná a že věří v Boha. Na anonymní zadavatele antikampaně podal trestní oznámení. „Na tradičně katolickém Slovensku je vyhrožování scientologií poměrně vážná věc. Určitě to ovlivní několik procent obyvatel a já být šéfem Ficovy volební kampaně, tak si myslím, že by ve všech časopisech měly začít vycházet hrůzné příběhy o obětech scientologie,“ řekl minulý týden pro ČT reklamní stratég Jakub Horák.

Kiska: Nejsem scientolog. Fico se bojí prohry!

Kiska dnes na následném brífinku okamžitě reagoval na premiérova slova. „Nejsem scientolog. Tečka!“ řekl Kiska. Odmítl také, že přednášel na Vysoké škole Rona Hubbarda. „Na žádné takové škole s takovým názvem jsem nikdy nepřednášel,“ řekl a oznámil, že dnes podal trestní oznámení pro pomluvu. „Je to typická premiérova hra. Bezpečnostním rizikem pro naši zemi je totiž právě on,“ řekl.

Znovu také varoval před koncentrací moci ve Ficových rukou. Prohlásil, že se jeho protikandidát bojí přiznat, že jeho vláda neuspěla při řešení problémů, jako je nezaměstnanost či korupce, a pouze pokračuje v urážkách, protože se bojí porážky ve druhém kole voleb. Vyzval premiéra, aby si osobní útoky nechal do diskusí. „Fico založil svou politiku na uráženi lidí. Dnes pokračuje v urážkách, protože se bojí prohry,“ řekl s tím, že prezident má zmírňovat spory.

Kiska svého rivala voličům vymlouvá hlavně kvůli případné koncentraci moci, kterou přirovnává ke komunismu. Směr totiž po přesvědčivém vítězství v předčasných parlamentních volbách před dvěma lety obsadil nejen posty premiéra a všech ministrů, ale také křeslo předsedy sněmovny. V případě Ficova úspěchu by získal i post prezidenta.