Umarov (opět) mrtev. Tentokrát prý oficiálně

Moskva - Vůdce severokavkazských teroristů Doku Umarov zemřel. Oznámil to web ruských islamistů Kavkazcenter. Kreml zatím smrt svého úhlavního nepřítele nepotvrdil. Umarov o sobě dal naposledy vědět před olympiádou v Soči. Vyhrožoval útoky podobnými těm ve Volgogradu, pokud ruští vojáci neopustí Kavkaz. Umarova daly na seznam teroristů Moskva, USA i Brusel.

Web kavkazských islamistů oznámil, že novým šéfem „kavkazského emirátu“ se po Umarovovi stal Ali Abu-Muchammad. Ve videoposelství prohlásil, že Umarov byl „zabit na Alláhově cestě a své přísaze se nezpronevěřil“.

Umarov se zvýraznil během první čečenské války, kdy působil jako jeden z polních velitelů. Tehdy šlo hlavně o nacionalismus. „Pak se přidal na stranu islámských radikálů vedených Šamilem Basajevem a jinými. Začal vystupovat proti sekulární myšlence čečenské nezávislosti,“ konstatoval nedávno v rozhovoru pro ČT24 redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup.

Umarov představil svou vizi – „kavkazský emirát“, jenž by měl zahrnovat celý Kavkaz a Čečensko by mělo být jeho součástí. Tento emirát vyhlásil v roce 2007 a sám se prohlásil jeho vůdcem. Předtím byl prezidentem samozvané Čečenské republiky Ičkerie. Mezi svými druhy používá bojové jméno Abú Usmán.

Doku Umarov
Zdroj: ČT24

Vůdce severokavkazských povstalců Umarov je považován za úhlavního nepřítele Kremlu. Má pověst tvrdého a autoritářského velitele. Moskva po něm pátrá již od roku 1992, kdy byl obviněn z vraždy a znásilnění. V minulosti se přihlásil k odpovědnosti za několik velkých teroristických útoků v ruském vnitrozemí - naposledy k sebevražednému atentátu na moskevském letišti Domodědovo se čtyřmi desítkami obětí. Jeho jméno figurovalo mezi vůdci teroristického útoku v severoosetském Beslanu v roce 2004.

Loni v létě ve videonahrávce vyzval Umarov své věrné k útokům proti zimní olympiádě. "Chtějí uspořádat olympiádu na ostatcích našich předků, na kostech mnoha a mnoha muslimů pohřbených na našem území podél Černého moře. Musíme jim v tom zabránit všemi prostředky," prohlásil podle agentur Umarov. Zrušil tak svůj předchozí zákaz útoků na ruské civilisty. Olympijské hry ale nakonec proběhly bez násilných incidentů.

Umarov už „zemřel“ několikrát

Ruské úřady v březnu 2011 oznámily zničení základny rebelů v Ingušsku. Ruské policejní zdroje poté tvrdily, že mezi rebely mohl být na místě i jejich vůdce Doku Umarov. Islamistický server kavkazcenter.com to ale o pár dní později popřel. „Doku Umarov je živ a těší se dobrému zdraví. Není zraněn a nemohl být zasažen, protože v oblasti, která byla terčem bombardování, nebyl,“ oznámil.

Smrt vůdce severokavkazských teroristů oznámil taky čečenský vůdce Ramzan Kadyrov letos v polovině ledna. Prý na 99 procent zahynul při jedné z protiteroristických operací.