Ukrajinská posádka se na Krymu ocitla pod palbou – první mrtvý

Simferopol – Krymská krize má asi první oběť z řad vojáků. Ukrajinská média oznámila, že v krymském Simferopolu zastřelili ruští ozbrojenci jednoho příslušníka ukrajinské posádky a dalšího zranili. Rusové prý základnu obsadili a velitele zadrželi. Podle zpravodaje ČT Josefa Pazderky tak bylo zřejmě porušeno příměří mezi Moskvou a Kyjevem. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk řekl, že se konflikt na Krymu přesunul z politické do vojenské fáze. Střelbu na ukrajinské vojáky označil za válečný zločin a vyzval ke schůzce s ministry obrany USA, Británie a Ruska. Ukrajinští vojáci pak dostali povolení použít na Krymu zbraně k sebeobraně.

SOUHRN DNE: KRIZE NA KRYMU

  • Ruský prezident Vladimir Putin a zástupci Krymu podepsali smlouvu o připojení k Ruské federaci.
  • Putin v proslovu uvedl, že nedělní referendum na Krymu je legitimní, demokratické a proběhlo v souladu s mezinárodním právem. Odmítl, že by Moskva měla zájem na dalším dělení Ukrajiny.
  • Kyjev podpis rusko-krymské smlouvy odsoudil jako protiprávní a nedemokratický krok. Rusku pohrozil zabavením majetku. EU a USA varovaly Ruskou federaci před dalšími sankcemi. Skupina zemí G8 skončila, když pozastavila Rusku členství.
  • Při dnešním útoku na ukrajinskou základnu na Krymu byl dle Kyjeva jeden ukrajinský voják zabit a druhý zraněn. Podle mluvčího ukrajinské armády šlo o „neoznačené vojáky“.
  • Krym se už zbavuje ukrajinských symbolů, rubl by měl v peněžním oběhu nahradit ukrajinskou hřivnu už počátkem dubna.
  • Na Rudém náměstí slavilo přes 100 tisíc lidí „návrat“ Krymu.

Na ukrajinskou základnu v krymském Simferopolu zaútočili „neznámí vojáci se zakrytými tvářemi“, prohlásil mluvčí ukrajinské armády. Podle Pazderky začal incident po příjezdu krymské domobrany společně s údajnými ruskými vojáky. Není ale jasné, co se při vyjednávání stalo, že se začalo střílet. „O porušení nepsaného příměří určitě jde, byť nemáme informace o tom, že by docházelo k plošným útokům na zdejší ukrajinské vojenské základny. Podle posledních informací ale došlo k pozatýkání všech členů ukrajinských ozbrojených sil, kteří byli na základně v Simferopolu,“ prohlásil zpravodaj ČT v Událostech. O pár hodin později v Událostech, komentářích řekl, že stoprocentně ale nelze ověřit, kdo střílel.

„Jeden ukrajinský voják byl zraněn do krku a klíční kosti. Nyní jsme se zabarikádovali ve druhém podlaží. Velitelství bylo dobyto a velitel zajat. Chtějí, abychom složili zbraně, my se ale nevzdáme,“ citovala agentura Interfax-Ukrajina odpoledne ukrajinského vojenského zástupce. Jistý nejmenovaný ukrajinský voják, jehož výpověď odvysílala ukrajinská celostátní televize Pátý kanál, řekl, že na základně je asi dvacet vojáků a dalších až 15 lidí včetně žen.

Ukrajinská vojenská zařízení na Krymu jsou pod kontrolou ruských sil, které Krym počátkem března ovládly. Dnešní incident Moskva doteď nijak nekomentovala. Agentura Reuters odpoledne uvedla, že zatím není možné potvrdit, zda za útokem stojí ruští vojáci. Připomněla, že se tento měsíc před ukrajinskými vojenskými základnami často shromažďovali proruští nacionalisté. Silnice kolem navíc obsadily „jednotky domobrany“.

Podle Interfaxu hlásí jednoho mrtvého člena domobrany a další dva zraněné také krymští separatisté. Postřelit je měl u ukrajinské základny v Simferopolu odstřelovač. „Krymská strana tvrdí, že výstřel šel od ukrajinských vojáků,“ potvrdil Pazderka v Událostech, komentářích.

Jaceňuk obvinil z útoku Rusy

„Dnes ruští vojáci spustili palbu na příslušníky ukrajinské armády. To je válečný zločin,“ prohlásil Jaceňuk. V souvislosti s vyhrocenou situací na separatistickém poloostrově vyzval ministra obrany Ihora Teňucha, aby zorganizoval krizovou schůzku se svými partnery z Ruska, Británie a Spojených států.

Na místě byl i Ed Flanagan z NBC. Ozbrojení vojáci podle něj přijeli autobusem a dvěma dodávkami. Na Twitteru napsal, že šlo asi o 15 vojáků. Podle něj to byli Rusové.

Ondřej Soukup, redaktor HN o možném útoku Rusů

„Vše se odehrávalo ve chvíli, kdy Putin hovořil o tom, že se nejedná o žádnou okupaci a nepadl jediný výstřel. Na druhou stranu se má jednat o kartografické oddělení ukrajinského námořnictva a máme to potvrzeno pouze z jednoho a půl zdroje, takže já bych s hodnocením počkal. Nemyslím si, že by šlo o začátek nějakého masakru ukrajinských vojáků.“

Zbraně povoleny - v rámci sebeobrany

Kyjev už povolil svým vojákům na Krymu použít zbraně k sebeobraně. Až dosud přitom armáda dodržovala rozkaz, že se má použití zbraní v případě útoku vyhnout. „V souvislosti se smrtí ukrajinského vojáka… bylo ukrajinským jednotkám na Krymu povoleno použít zbraň, aby mohly bránit a ochraňovat životy ukrajinských vojáků,“ uvedlo ve svém prohlášení ukrajinské ministerstvo obrany.

O násilných incidentech informoval také velitel ukrajinského námořnictva, kontradmirál Sergej Gajduk. „Gajduk popsal situaci ukrajinských vojáků na Krymu jako složitou. Ze strany místní milice i ruských vojáků prý po referendu narůstají tendence provokovat a dávat jim najevo, že nejsou na poloostrově vítáni. Podle něj se zároveň tenčí zásoby potravin na základnách,“ konstatoval Pazderka.

Ozbrojenci napadli ukrajinskou základnu v Simferopolu
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP

Ukrajinští vojáci se musí přidat ke krymským jednotkám, nebo odejít

Krym se v referendu před dvěma dny rozhodl připojit k Ruské federaci. Prezident Vladimir Putin dnes podepsal v Kremlu s představiteli Krymské republiky a Sevastopolu smlouvu o vstupu obou subjektů do Ruska.

Předseda autonomního krymského parlamentu prohlásil, že veškeré ukrajinské základny a jejich majetek nyní patří krymské samosprávě. „Vojáci prý dostanou šanci být přijati do krymských ozbrojených sil, nebo musí složit zbraně a odejít z Krymu,“ podotkl Pazderka.

Příslušník ukrajinské armády
Zdroj: ČT24/Robert Mikoláš

Kyjev povolal do pohraničí posily, obává se ruské invaze

První ukrajinské tanky už jsou nedaleko Charkova, u hranice s Ruskem. Kvůli manévrům sousední armády a situaci na Krymu vyslal Kyjev do pohraničí vojenské posily. „V současnosti je státní hranice hlídaná v zesílené formě. Hlídky jsou větší a častější,“ prohlásil vedoucí ukrajinských pohraničníků Igor Gyl.

Na hranicích panuje nervozita. Pohraničníci počítají se všemi scénáři - včetně ruské invaze.
Přes Charkov vede trasa z krymského Simferopolu do Moskvy. Ještě před několika týdny bylo kvůli hustotě provozu těžké ji přejít.

Na vpád vojsk z východu se připravují i obyčejní lidé

Napilno mají také tisíce dobrovolníků, kteří vstupují do nově vzniklé Národní gardy. Učitelé nebo úředníci se narychlo učí, jak bránit svou zem se zbraní v ruce. „Doufám, že nebudu muset zabít žádného ruského bratra. Ale zabiju je všechny, jestli sem vtrhnou,“ konstatoval dobrovolník Ivan Tkač.

Vydáno pod