Rusové obsazují základny na Krymu, zadrželi šéfa ukrajinské flotily

Sevastopol - Rusové na Krymu obsazují ukrajinské vojenské základny. Krymský premiér už vyzval přítomné ukrajinské vojáky, aby přešli na stranu krymských složek, nebo složili zbraně. Ruská vojenská rozvědka GRU zadržela šéfa ukrajinské černomořské flotily a vyslýchá ho. Ukrajinský premiér poslal na Krym ministra obrany, který má situaci osobně řešit. Krymské vedení jej ale na poloostrov nechce pustit.

Agenti GRU vyslýchají velitele ukrajinské černomořské flotily Serhije Hajduka na sevastopolské prokuratuře. „Máme na něj pár otázek,“ řekl mluvčí prokuratury krymským novinářům.

Ruská agentura ITAR-TASS k Hajdukově zadržení vydala zprávu, podle níž je náčelník ukrajinské flotily podezřelý z toho, že „předal ukrajinským jednotkám rozkaz Kyjeva nasadit střelné zbraně proti pokojným občanům“.

Hajduk se dnes angažoval při urovnání konfliktu ve štábu ukrajinské flotily, který napadl dav proruských demonstrantů. Incident skončil vyklizením štábu bez krveprolití. Ukrajinští vojáci se vzdali a před budovou byla vyvěšena ruská vlajka.

Rusové obsazují vojenské základny, ukrajinská armáda čeká na rozkazy Kyjeva 

Příslušníci krymských proruských „sil sebeobrany“ a ruští vojáci dnes obsadili i základnu ukrajinského námořnictva v obci Novoozerne na západě Krymu. Dav, v němž byly hojně zastoupeny ženy s dětmi, pronikl do vojenského prostoru s pomocí traktoru. Před objektem ruští vojáci vybudovali dva palebné posty. Agentura Interfax-Ukrajina napsala, že do incidentu se zapojilo asi 60 ruských vojáků.

List Ukrajinska pravda dnes oznámil, že vojáci 36. ukrajinské brigády v jihokrymském městě Perevalne začali krymským úřadům dobrovolně odevzdávat zbraně. Příkaz údajně vydal velitel brigády, jeho rozkazu ale uposlechla jen část vojáků. „Ostatní chtějí do pátku čekat na pokyny z Kyjeva.“

Podle televizní stanice Kanál 5 obklopili ostřelovači i vojenské letiště Kirovsk. Ozbrojence měly do blízkosti letiště dopravit během noci kamiony.

Radikálové obsadili velení ukrajinského námořnictva
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS

Úřadující ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk poslal na Krym ministra obrany, aby napjatou situaci řešil, a předešel tak ozbrojenému střetu. Předseda krymské vlády Sergej Aksjonov ale prohlásil, že ukrajinská delegace na Krym vpuštěna nebude.

Aksjonov také vyzval ukrajinské vojáky na poloostrově, aby buď složili přísahu věrnosti Krymu, nebo složili zbraně a poloostrov opustili. „Za nesplnění příkazu ponesou viníci trestní odpovědnost,“ prohlásil podle agentury ITAR-TASS.

Ozbrojenci napadli ukrajinskou základnu v Simferopolu
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP

V úterý zemřeli v Simferopolu dva lidé

Při úterním incidentu v Simferopolu zahynuli dva lidé - mrtvými jsou praporčík ukrajinské armády a příslušník krymských „sil sebeobrany“. „Neznámý muž pálil na příslušníky krymské sebeobrany z okna nedostavěné budovy, která se nachází v bezprostřední blízkosti vojenského objektu,“ uvedlo krymské ministerstvo vnitra k úternímu incidentu. „Bojovníci sil sebeobrany přijeli na místo prověřit informace, že v objektu se nacházejí ozbrojení lidé. Odvetná palba byla vedena do ukrajinských kasáren.“

Podle ukrajinských médií je areál, kde ke střelbě došlo, sídlem ukrajinské armádní topografické správy příslušné pro Krym. Velitel jednotky Andrij Andrušyn je držen v zajetí a ozbrojenci v ruských uniformách ho údajně nutí, aby „přešel na stranu krymského lidu“.

Ukrajina v reakci na incident povolila svým vojákům na Krymu, aby v případě útoku použili k ochraně svých životů zbraně.

Rusové zahájili cvičení letectva, Američané mají manévry v Černém moři

Ruská armáda zahájila rozsáhlé cvičení letectva na západě země, do kterého jsou zapojeny stíhačky a bombardéry. Cvičení se nekoná v oblastech sousedících s Ukrajinou, nicméně podle agentury Reuters může ještě zvýšit napětí mezi NATO a Moskvou.  

V Černém moři dnes zahájilo jednodenní cvičení s bulharskou a rumunskou armádou americké námořnictvo. Manévrů se účastní i raketový torpédoborec Truxtun s asi 300člennou posádkou. První společné cvičení se ve vodách naproti poloostrovu Krym uskutečnilo už 12. března; USA nyní stejně jako tehdy tvrdí, že jde o plánovanou akci bez souvislosti s krizí na Ukrajině.

„Pro cvičení se spojenci existuje mnoho důvodů, poskytuje nám příležitost ujistit spojence v NATO o naší podpoře,“ prohlásil zástupce amerických námořních sil v Evropě Shawn Eklund. Podle něj jde o rutinní manévry, které byly naplánovány dávno předtím, než se situace na Ukrajině vyhrotila.

Amnesty International kritizuje útok na šéfa ukrajinské televize, který byl přnucen k rezignaci

Organizace Amnesty International žádá okamžité prošetření útoku na šéfa ukrajinské státní televize Oleksandra Pantelejmonova. Ten byl v úterý ve své kanceláři za přítomnosti poslance nacionalistické strany Svoboda Ihora Myrošnyčenka napaden a pod pohrůžkou násilí přinucen rezignovat. Myrošnyčenko, který je členem parlamentního výboru pro otázky svobody projevu, navštívil Pantelejmonova za doprovodu dalších mužů, kteří šéfa televize několikrát uhodili a také ho nechali napsat rezignační dopis. Důvodem bylo obvinění, že spolupracoval s ruskými úřady a že odvysílal úterní slavnostní shromáždění v Kremlu, kde byla oznámeno začlenění Krymu do Ruské federace. 

Video z útoku na Pantelejmonova a komentář Jefima Fištejna:

Fištejn: Může se snad revoluce odehrávat v bílých rukavičkách? (zdroj: ČT24)