Syrská „chemie“ s německou stopou

Berlín - Německé firmy pomohly Sýrii budovat její chemický arzenál víc, než se dosud myslelo. Uvádí to izraelský list Haarec, který se odvolává na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Právě ta likvidaci syrského chemického arzenálu zajišťuje. Podle izraelského listu měly německé podniky Syřanům krom jiného poskytnout plány na výstavbu zařízení k výrobě sarinu. Berlín už prý požádal prokuraturu, aby prověřila, zda firmy neporušily vývozem do Sýrie zákon.

Německé podniky v letech 1982 až 1993 prodaly do Sýrie asi 50 zásilek materiálu a technologie, která mohla Sýrii pomoci budovat zásoby chemických zbraní. List Haarec se odvolává na středeční zprávu německého deníku Süddeutsche Zeitung, podle něhož tyto dodávky obsahovaly monitorovací zařízení, ventilátory, pumpy, detektory plynu a kyselinu sírovou. Ta se dá použít k výrobě sarinu. Němci Syřanům poskytli i plány k výstavbě zařízení použitelného k výrobě sarinu. Zda byly tyto provozy dokončeny, ze zprávy nevyplývá.

OPCW podle izraelských zdrojů dodala Německu seznam společností, které s těmito komoditami v Sýrii obchodovaly. Vláda údajně požádala prokuraturu, aby prověřila, zda podniky neporušily vývozem do Sýrie v 80. a na začátku 90. let zákon. Podle Haarecu ovšem byla část exportu provedena dříve, než začala platit licenční povinnost pro určitý vývoz a také zákon o kontrole zbraní.

Německé firmy nebyly jediné

OPCW dále zjistila, že syrský chemický arzenál se budoval nejen díky německým firmám, ale také podnikům z Ruska, Francie a Číny.

Oběti chemického útoku v Sýrii
Zdroj: ČT24

V syrském konfliktu byly chemické zbraně použity loni. Při srpnovém útoku u Damašku zahynuly stovky lidí. Damašek pak přistoupil na ruský návrh, aby nechal svůj chemický arzenál zničit.

Likvidace se provádí podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN pod dohledem OPCW. Sýrie spolupracovala podle harmonogramu při registraci chemických zbraní, ale je v hlubokém skluzu s expedicí chemikálií. Ty mají být zničeny mimo její území. Některé z nich na speciální americké lodi, jiné pak i na pevnině. K likvidaci se připojí také Německo.

Podle dnešního prohlášení OPCW bylo ze Sýrie prozatím odvezeno necelých 50 procent chemických zbraní. V přístavu Latákíja se naložilo už deset zásilek, které skončily na lodích, jež nyní čekají na moři, aby mohly náklad přeložit ke zničení. Mezi odvezeným materiálem je necelých 30 procent mimořádně nebezpečných látek, zbylé jsou chemikálie druhého stupně, řazené k méně nebezpečným. Ty první měly Sýrii opustit podle původního harmonogramu do 31. prosince 2013, ty druhé do začátku února. Nově sjednaný plán počítá s ukončením odvozu do 27. dubna. Zbraně mají být zničeny do poloviny roku.