Rusové obsadili v Sevastopolu ukrajinské vojenské lodě

Kyjev - Ruští vojáci se zmocnili ukrajinských vojenských lodí kotvících v sevastopolském přístavu. Z korvet Luck a Chmelnickyj byly staženy ukrajinské vlajky a nahrazeny ruskými. Převzetí lodí potvrdilo ukrajinské námořnictvo.

KRIZE NA KRYMU - hlavní fakta dne:

  • Ruská Státní duma ratifikovala smlouvu o připojení Krymu k Ruské federaci. Legislativní proces by měl být završen do konce týdne.
  • USA ohlásily sankce proti dalším vysokým ruským představitelům. V odvetě pak Rusko uvalilo sankce vůči vybraným Američanům. O rozšíření protiruských sankcí jedná i summit EU.
  • Ukrajina evakuuje z Krymu své vojáky, vojenských lodí kotvících v Sevastopolu se zmocnili Rusové.
  • Ruští ozbrojenci na Krymu krátce zadrželi zpravodaje České televize Miroslava Karase a jeho kameramana.
  • Generální tajemník OSN Pan Ki-mun jednal s Vladimirem Putinem, kvůli krizi na Krymu vyjádřil hluboké znepokojení

Dalším terčem ruského útoku se stala protiponorková korveta Ternopil, na jejíž palubu vtrhlo „15 či 20 ozbrojenců“. Obsazení lodi potvrdila její posádka. „Moji loď obsadili, víc už nemohu říct,“ uvedl podle listu Ukrajinska pravda jeden z velitelů lodi Alexej Kirilov.

Deník připomněl středeční ultimátum proruských krymských úřadů ukrajinským vojákům na poloostrově, aby se vzdali, anebo budou napadeni. Už v noci prý Rusové házeli granáty v okolí ukrajinských plavidel.

Kromě korvet v sevastopolském přístavu uvázla rovněž ukrajinská velitelská loď Slavutič. Zbytek flotily kotví v Oděse. Podle internetových stránek ukrajinského ministerstva obrany slouží v ukrajinském námořnictvu kolem 14 000 vojáků, většina z nich je umístěna na Krymu.

Ukrajinské jednotky „slavnostně“ vyvěšují ruskou vlajku

Ruská agentura ITAR-TASS oznámila, že 72 ukrajinských jednotek a zařízení na Krymu, včetně šesti bojových a 25 podpůrných lodí, „slavnostně vztyčilo“ ruskou vlajku. „Velitelé a náčelníci 72 vojenských jednotek, zařízení a plavidel Ukrajiny se rozhodli dobrovolně přejít do řad ruských ozbrojených sil,“ napsala agentura s odvoláním na proruské krymské úřady.