Turecký premiér znovu hrozí, že zatočí se sociálními sítěmi

Ankara - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan znovu vyhrožuje zákazem sociálních sítí - včetně Facebooku, Twitteru a YouTube. Reakce ostatních zemí se prý nebojí. Ministerský předseda v posledních měsících čelí korupčním skandálům. Tvrdí, že jeho političtí soupeři využívají internet proti němu. Turecká vláda už částečně zpřísnila dohled nad internetem minulý měsíc, což vyvolalo rozsáhlé protesty. Společnost Google řadí Turecko v cenzuře internetu hned vedle Číny.

„Všechno to vyhladíme,“ hřímal Erdogan před několika tisíci svých příznivců na shromáždění v severozápadní provincii Bursa. „Mezinárodní společenství může říkat to či ono. Mě to vůbec nezajímá. Každý uvidí, jak je Turecká republika silná,“ řekl. Už v minulosti přitom označil internetovou komunikaci za zhoubnou, protože turecká opozice ji využívá k organizování protivládních protestů.

Velké protesty v Istanbulu začaly loni v červnu původně kvůli kácení stromů v parku Gezi u Taksimského náměstí. Postupně se k nim přidávalo stále více lidí, až se demonstrace rozšířily po celé zemi. Při střetech s policií bylo zraněno na osm tisíc lidí, několik tisíc dalších bylo zatčeno. Protivládní nepokoje trvají dodnes, a to kvůli korupčním skandálům Erdoganovy vlády i jejím kontroverzním krokům. V únoru Turci vyšli do ulic kvůli zákonu, který zpřísňuje dohled nad internetem.

Erdogan označil za jednoho z původců istanbulských protestů před několika měsíci právě Twitter. Naposledy se mu stal trnem v oku po zveřejnění jeho údajného telefonického rozhovoru, v němž svého syna nabádá, aby na bezpečné místo ukryl zpronevěřené miliony.