Erdogan zablokoval přístup k Twitteru, kritiku Západu ignoruje

Istanbul - Turecko dnes nad ránem zablokovalo přístup k mikroblogové síti Twitter. Začala se tak naplňovat čtvrteční hrozba premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, podle něhož jsou sociální sítě zhoubné, protože slouží k vyvolávání nepokojů v zemi. Podle vicepremiéra Aliho Babacana je blokování populární sítě dočasným krokem, ostatních sítí, jimž premiér rovněž pohrozil zákazem, se omezení zatím netýká. Cenzurování Twitteru kritizovaly nejen Evropská unie a Spojené státy, ale i turecký prezident. Turecká opozice se kvůli tomu hodlá obrátit na soud.

Turecký list Hürriyet s odvoláním na vládní zdroje napsal, že lidé odpovědní za provozování Twitteru ignorovali několik soudních rozhodnutí, která na základě stížností tureckých občanů internetovou platformu vyzývala k odstranění některých linků. Síť byla zablokována proto, že prý porušuje soukromí lidí. Společnost Google řadí Turecko v cenzuře internetu hned vedle Číny.

Prezident Abdullah Gül kritizoval kompletní zablokování sítě, které je podle něj nepřijatelné. Odpojeny by měly být pouze ty stránky, které se provinily proti právu na ochranu soukromí, uvedl Gül, který je Erdoganovým politickým souputníkem z vládní Strany spravedlnosti a rozvoje. Nejsilnější turecká opoziční Lidová republikánská strana (CHP) oznámila, že hodlá žalovat soud za jeho rozhodnutí zablokovat Twitter. Chce žalovat rovněž Erdogana za omezování osobních svobod Turků.

Cenzuru Twitteru ráno na svém twitterovém účtu odsoudil eurokomisař pro rozšíření Unie Štefan Füle. „Možnost volně komunikovat a svobodně si vybrat způsob, jak to provést, je základní hodnotou EU,“ napsal český eurokomisař. Turecko již od roku 2005 s Bruselem vede jednání o přistoupení k Unii, která však váznou na různých sporných bodech. Omezování svobody v přístupu k informacím je jedním z terčů kritiky EU.

S ostrými slovy přišla i eurokomisařka pro digitalizaci a nové technologie Neelie Kroesová. „Zákaz Twitteru v Turecku je nepodložený, nesmyslný a zbabělý. Turci i mezinárodní společenství jej budou hodnotit jako cenzuru. Je to cenzura,“ napsala na Twitteru. Zablokování sítě odsoudil i úřad německé kancléřky Angely Merkelové.

Turecko blokuje Twitter, prezident a EU to kritizují (zdroj: ČT24)

Později hluboké znepokojení vyjádřil i Bílý dům. „Jsme proti omezení přístupu tureckých občanů k informacím, které ohrožuje jejich možnost svobody projevu a sdružování a je v rozporu se zásadami otevřeného vládnutí,“ konstatoval mluvčí Bílého domu Jay Carney. Podle něj je toto omezení nejen nebezpečné pro demokracii, ale i pro dodržování všeobecných lidských práv, které „USA hájí na celém světě“.

Erdogan si z kritiky mnoho nedělá

Erdogan nicméně již ve čtvrtek uvedl, že mu případná kritika ze strany Západu nevadí. "Představte si, že to je zahraniční spiknutí. Twitter, mwitter, všechno to vymažeme. Ať si mezinárodní společenství říká, co chce. Je mi to jedno. Všichni uvidí, jak je Turecko mocné!" prohlásil ve čtvrtek Erdogan.

Twitter, který dnes slaví osmé výročí založení, svým uživatelům radil, jak lze blokádu sítě obejít. Kromě toho také americká společnost vyslovila naději, že omezení turecké úřady zase zruší.

Erdogan už v minulosti označil internetovou komunikaci za zhoubnou, protože turecká opozice ji využívá k organizování protivládních protestů. Právě sociální síť Twitter označil za jednoho z původců krvavých loňských istanbulských protestů. Ty začaly v červnu původně kvůli kácení stromů v parku Gezi u Taksimského náměstí v Istanbulu. Postupně se k nim přidávalo stále více lidí, až se demonstrace rozšířily po celé zemi. Při střetech s policií bylo zraněno na 8 000 lidí, několik tisíc osob bylo zatčeno.

Protivládní nepokoje trvají dodnes, a to kvůli korupčním skandálům Erdoganovy vlády i jejím kontroverzním krokům. V únoru Turci vyšli do ulic kvůli zákonu, který zpřísňuje dohled nad internetem.

Vydáno pod